Hlavní obsah

„Jeho jméno dělí a ničí.“ V ČSSD hrozí revolta kvůli návratu Haška

Foto: Říhová Michaela, ČTK

„Ještě včera tvrdil, že na žádné schůzce nebyl. Pokud dnes říká, že tam byl, tak včera nemluvil pravdu. A podle mě platí, že politik lhát nemá. A když lže, tak nemá být politikem,“ kritizoval v říjnu 2013 Jan Hamáček lánského pučistu Michala Haška.

Reklama

Podle zjištění Seznam Zpráv sílí ve straně odpor proti volbě Michala Haška volebním manažerem ČSSD. Poslanec Petr Dolínek obeslal členy poslaneckého klubu s tím, že Hašek je pro stranu nepřijatelný.

Článek

Bývalý jihomoravský hejtman a ústřední figura lánského puče Michal Hašek se v ČSSD znovu prosazuje na viditelné pozici. Stal se volebním manažerem sociálních demokratů pro podzimní krajské a senátní volby. Návrh šéfa strany Jana Hamáčka potvrdilo nejužší vedení, proti Haškově nové funkci však podle informací Seznam Zpráv v kuloárech Lidového domu roste silný odpor.

Kritikům vadí, že Haškovu funkci volebního manažera se straníky nikdo podrobněji neprojednal. „Bylo to schválené narychlo, bez nějaké předchozího seznámení s věcí,“ řekl Seznam Zprávám pod příslibem anonymity člen politického grémia ČSSD.

Zdroje se shodují, že situace ve vedení strany probíhala následovně. Hamáček přišel se jménem Haška, čímž všechny překvapil. Předseda však v uplynulých týdnech během řešení koronakrize politicky posílil, ve straně má díky tomu širší podporu. Členové grémia tedy ve většině zvolili postup, že Hamáčkovi umožní sestavit si pro krajské volby vlastní tým. Nadšený z toho ale nikdo nebyl, někteří členové nejužšího vedení, jako například místopředsedové Tomáš Petříček či Michal Šmarda, projevovali dle zdrojů Seznam Zpráv nesouhlas.

Haškovu zvolení nahrálo i to, že původně se v Lidovém domě přetřásalo v souvislosti s pozicí volebního manažera jméno muzikálového producenta a ředitele Divadla Broadway Oldřicha Lichtenberga. Ten ale v minulých dnech vyzval k rezignaci ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), a jeho výběr tak v souvislosti s manažerskou funkcí ve straně padl.

Jednota klubu v sázce

Pokud grémium skřípalo zuby potichu, pak poslanec ČSSD a bývalý místopředseda strany Petr Dolínek nikoliv. Stranickým špičkám nyní hrozí, že Haškův výběr povede k destabilizaci poslaneckého klubu. Volbu lánského pučisty, který se chtěl v roce 2013 za zády tehdejšího šéfa strany Bohuslava Sobotky stát hlavním vládním vyjednavačem, považuje Dolínek za nepřijatelnou.

„Je to velmi nečekané a nepříjemné. Nejde o to, co dokázal v minulosti jako hejtman, ale co se dělo kolem něho ve straně. Napsaly mi už desítky straníků, někteří z nich zvažují, že kvůli němu stáhnou krajskou kandidaturu. Člověk jako Michal Hašek se svou minulostí ve straně nemůže dělat volebního manažera. Vážím si Honzy Hamáčka jako předsedy, vím, že předseda má právo si vybrat svůj tým, ale co je moc, to je moc,“ řekl Seznam Zprávám Dolínek.

Funkce pro Haška se před volbami podle bývalého místopředsedy ČSSD nijak nediskutovala, a to ani ve Sněmovně, kde v uplynulých dnech měli sociální demokraté možnost si o takovém personálním návrhu promluvit.

„Vůbec nic nikdo neřekl. Dozvěděl jsem se to ve středu večer. Ve Sněmovně jsme se viděli, nikdo ani slovo. Pak se to dozvím z SMS? Neuvěřitelné,“ dodal. Haškovo zvolení prý nehodlá nechat jen tak.

„Napsal jsem poslancům, že nejsem schopen být dlouhodobě v poslaneckém klubu, který by se za osobnost typu Michala Haška postavil. S tím, že se to musí řešit nebo nebudeme fungovat jako celek. Jeho jméno dělí a ničí,“ rozhořčil se Dolínek.

Hašku, odejdi!

Kdyby v roce 2013 někdo Hamáčkovi řekl, že Haška navrhne do funkce volebního manažera, sám by asi nevěřil. Byl to Hamáček, kdo po lánském puči a přichycení Haška při lži vyzval exhejtmana k odchodu z politiky.

„Ještě včera tvrdil, že na žádné schůzce nebyl. Pokud dnes říká, že tam byl, tak včera nemluvil pravdu. A podle mě platí, že politik lhát nemá. A když lže, tak nemá být politikem,“ vyzval v říjnu 2013 Hamáček svého dnešního již šéfa kampaně.

Reklama

Doporučované