Hlavní obsah

ČSSD kvůli koronavirové krizi přichází o mága svých kampaní

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Majitel pražského Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg se na podzim vrátil ke spolupráci s Lidovým domem. Ta teď zřejmě opět skončí.

Reklama

aktualizováno •

„Myslím, že o to ani jedna ze stran nebude stát,“ říká ke spolupráci s ČSSD muzikálový producent Lichtenberg poté, co vyzval k rezignaci ministra Zaorálka.

Článek

Spolupráce producenta a majitele pražského Divadla Broadway Oldřicha Lichtenberga se sociálními demokraty bere za své kvůli krizi v souvislosti s pandemií koronaviru.

Lichtenberg to připustil poté, co v pátek dopoledne zveřejnil „velikonoční výzvu“, ve které žádá rezignaci ministra kultury Lubomíra Zaorálka, který je čelným politikem ČSSD. Důvodem je fakt, že Zaorálkův záchranný balíček pro kulturu myslí pouze na organizace závislé na veřejných prostředcích a soukromníkům ve stejné branži nepomůže.

„Myslím, že o to ani jedna ze stran nebude stát,“ reagoval Lichtenberg na dotaz Seznam Zpráv, jestli současný spor znamená, že vzájemná spolupráce skončí.

„Já si vážím idejí ČSSD a řady jejích osobností, z nichž vyčnívá Jan Hamáček, který právě v téhle době dokázal, jakým vůdcem je. Ale to, co předvádí pan Zaorálek, je bohapusté rozhazování státních prostředků jen subjektům, které jsou zvyklé pouze brát. Kromě toho jde o čistou protekci a také totální neznalost našeho segmentu kultury,“ dodal.

Samotná ČSSD nevidí v rozvázání spolupráce větší problém. A rozhodně ji nespojuje se Zaorálkovými plány na pomoc vybraným kulturním institucím. „Otázka další spolupráce ČSSD s panem Lichtenbergem není na stole. Na jeho přání byla fakticky ukončena k poslednímu březnu. Další slova jsou zbytečná,“ uvedl pro Seznam Zprávy ústřední tajemník strany Michal Kucián.

Zaorálek na Lichtenbergovu výzvu reagoval na sociálních sítích slovy, že jej nepřekvapuje, že nejvíce křičí ti, kteří mají z kultury byznys, a útočí na odborné komise, že nejsou schopny ocenit jejich umělecké kvality. „Nikdy jsem neřekl, že nechci pomoci těm, kteří v kultuře podnikají, provozují muzikálová divadla, hudební kluby nebo třeba rockové festivaly,“ uvedl Zaorálek.

Pomoc jim hodlá dohodnout v druhé vlně. „Průběžně je žádám o přesné zmapování jejich ztrát. Na vládě pak budeme diskutovat o možnosti podpory i pro podnikatele v kultuře, samozřejmě s ohledem na to, jak rychle se budeme moci vrátit ke kulturnímu životu, na který jsme byli zvyklí před koronavirovou pandemií,“ uvedl Zaorálek.

Lichtenberg spolupracoval se sociální demokracií v minulosti opakovaně. S mnohými klíčovými představiteli strany se zná ještě z dob, kdy straně šéfoval Miloš Zeman. Podílel se na kampaních v letech 1996 a 1998, a v obou zmíněných volbách Zeman uspěl. V rámci změn ve vedení kampaní v době po odchodu Jiřího Paroubka po volebním patu v roce 2006 spolupráce ochladla. Lichtenberg se vrátil až po dohodě s Janem Hamáčkem loni na podzim.

Tehdy Lichtenberg Seznam Zprávám řekl, že je pro ČSSD něco jako „koordinátor nápadů“.

„Je to přátelská pomoc za symbolické peníze,“ uvedl. Znamenalo to, že se snažil sociálním demokratům pomoci ve změně vnímání veřejností, aby získali civilnější „punc“.

Poslanec ČSSD Petr Dolínek pak loni na jaře navrhoval Oldřicha Lichtenberga na státní vyznamenání. „V roli producenta v oblasti kultury jde v České republice o unikátní osobnost,“ vysvětloval svou aktivitu.

Reklama

Doporučované