Hlavní obsah

Jeho tým prohrával, tak americký fotbalista ukončil v poločase zápasu kariéru

Foto: Profimedia.cz

Vontae Davis ukončil v poločase kariéru.

Reklama

Se sérií porážek či nepříznivým stavem při zápase se řada sportovců vyrovnává těžce. Neobvykle a zcela po svém se s tím ale v neděli vypořádal americký fotbalista Vontae Davis.

Článek

Buffalu Bills se úvod letošního ročníku NFL vůbec nevydařil. V prvním zápase prohrál tým z amerického státu New York s Baltimorem Ravens 3:47, což byl vůbec nejhorší debakl prvního kola. V neděli pak loňský účastník play-off přivítal doma Los Angeles Chargers a po první půli to znovu s Bills vypadalo špatně. Když se tým vracel po pauze na hřiště s ambicí zvrátit nepříznivý výsledek 6:28, z kabiny odešlo o jednoho muže méně.

Zkušený obránce Vontae Davis se během poločasové přestávky rozhodl ukončit kariéru. Svlékl si výstroj a na hřiště se už nevrátil.

„Řekl mi, že končí, jen tak,” řekl na tiskové konferenci po zápase trenér Bills Sean McDermott. Davisův spoluhráč z obrany Lorenzo Alexander řekl reportérům, že Davisův způsob vnímá jako hrubou neúctu. „Tohle jsem ještě nikdy neviděl ani o tom nikdy neslyšel odjinud. Je to absolutní neúcta ke všem spoluhráčům,” uvedl Alexander, který z pozice linebackera zaznamenal v zápase jednu skládku rozehrávače Chargers, takzvaný sack. „Nic nám jako spoluhráčům neřekl. Dozvěděl jsem se to až po příchodu na hřiště,” dodal.

Davisovo rozhodnutí kritizuje ve studiu NFL Network i trojice fotbalových legend, Shannon Sharpe, Maurice Drew-Jones a Deion Sanders. 

Pokud Davisovo poločasové prohlášení o konci kariéry platí, Bills budou muset během týdne řešit náhradu na místo cornerbacka v už tak dost děravé obraně. Na druhou stranu, i kdyby jej Davis vzal zpět, jen těžko by třicetiletého obránce tým přijal zpět s otevřenou náručí.

Vontae Davis přišel do týmu Buffala v únoru, když podepsal jednoletou smlouvu. Předchozích šest let strávil v Indianapolisu Colts.

Dvojnásobný účastník Pro-Bowlu (exhibiční zápas hvězd NFL) později vydal prohlášení, ve kterém stojí:

„Takhle jsem si svůj odchod z NFL nepředstavoval. Ale i v mé desáté sezoně mé tělo dělalo přesně to, k čemu je naprogramováno - připravovat se na zápas. Během své kariéry jsem podstoupil několik operací a hrál s celou řadou zranění. Posledních pár týdnů to pro mě byla těžká fyzická zkouška. A dneska na hřišti se to ve mně zlomilo a řekl jsem si: ‚Už bych tu neměl být.‘ “

Spoluhráčům se Vontae Davis v prohlášení omluvil. Svůj krok nemyslel neuctivě. „Na hřišti jsem si říkal, že se necítím dobře, říkal jsem to i trenérům. Sám sebe jsem se ptal: ‚Stojí mi to obětování ještě za to?‘ A upřímně, nestojí. Sezona NFL je dlouhá a pro mě a mou rodinu je podstatnější, když raději odejdu včas a zdravý, než abych později odkulhal jako ‚bojovník‘.“

Pro Buffalo Bills, teď už bez Vontae Davise, bude sezona pokračovat třetím kolem s Minnesotou Vikings.

Reklama

Doporučované