Hlavní obsah

Jejich motorku má i Kanye West. Teď chystají i model pro děti

V bývalém JZD vznikají elektromotorky pro celý svět. Telefon na prodejce znají špičkoví závodníci i americká celebrita Kim Kardashian.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Bývají označováni jako Tesla ve světě motorek. Jeden z jejich strojů má i kandidát na amerického prezidenta Kanye West a jejich nejnovější model aspiruje na titul nejmenší elektromotorka světa.

Článek

Michal Kubánek s elektromotocykly začal kvůli své dceři. Když jí byly tři roky, chtěla jezdit na vlastní motorce, jenže na trhu žádnou vhodnou nesehnal. A tak je začal vyrábět sám.

Z dětských motocyklů postupně rozšířil výrobu i na stroje pro dospělé a hned od začátku šly jeho mašiny hlavně do zahraničí.

Dnes firma vyrábí tisíc kusů elektromotorek ročně a posílá je do 42 zemí světa. Mají je motocykloví nadšenci, úspěšní podnikatelé a na jednom ze strojů jezdí například i Kanye West. Americká celebrita, která nedávno překvapila svět oznámením kandidatury na amerického prezidenta.

Kanye West na motorce české firmy Kuberg ( zdroj: Instagram Kanye Westa).

Jeho žena Kim Kardashian si ji objednala pouhé tři dny před Vánocemi a aby mohl mít Kanye West dárek pod stromečkem, poslala pro ni vlastní letadlo. „Povedlo se a dostali motorku včas,“ říká Michal Kubánek.

Crowdfunding funguje lépe než reklama

S posledním modelem se česká firma zařadila mezi neúspěšnější crowdfundingové kampaně na platformě Indiegogo. Skupinové financování firma nevyzkoušela proto, aby získala peníze pro vývoj modelu. Platforma se totiž ukázala jako výhodný marketingový nástroj.

„Model Ranger je hodně neobvyklý svým tvarem a stáli jsme před rozhodnutím, jak se zákazníky zkomunikovat jeho výhody,“ vysvětluje Kubánek s tím, že právě na této platformě navážou firmy se svými zákazníky daleko lepší kontakt.

„Kampaň předčila naše očekávání. Nastavili jsme si cíl 50 tisíc a vybrali jsme půl milionu dolarů,“ říká Kubánek s tím, že díky platformě navíc i mnoho lidí poptalo model u firmy napřímo. Za pár dní tak Kuberg prodal 150 kusů zcela nového modelu. Nutno podotknout, že opravdu hodně netradičního. Ranger je totiž něco mezi koloběžkou a terénní motorkou. Objednávky přišly z Austrálie, USA i z Evropy.

Jak jsem vyráběla Hyundai Konu.Video: Seznam Zprávy

Nudíte se? Kupte si elektromotorku

Kuberg patří ke společnostem, kterým se dařilo i během pandemie. Lidé totiž byli doma, nudili se a hledali zábavu nebo způsob, jak se dopravovat do práce bez hromadné dopravy. Zvýšený zájem šel ruku v ruce i s dalším dopadem pandemie - nedostatkem dílů, kvůli kterému se čekací doba na český stroj výrazně prodloužila.

Na konec roku chystá Kuberg další novinku a vrací se s ní k dětskému sortimentu, se kterým firma začínala. „Připravili jsme koncept odrážedla, které je možné konvertovat na elektrickou motorku a dětem bude sloužit od dvou do pěti let,“ dodává Kubánek.

Reklama

Doporučované