Hlavní obsah

„Jen důsledek preciznějších statistik,“ řekla ministryně vnitra o rostoucí kriminalitě v Británii

Za vyšším počtem násilných napadení je podle britské ministryně vnitra jen preciznější statistika.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Velká Británie se v novém roce potýká s rostoucí násilnou kriminalitou. Opoziční politici a policisté tvrdí, že to je důsledek omezených zdrojů policie. Podle ministryně vnitra je to jen důsledek kvalitnějších statistik.

Článek

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová má kontroverzní vysvětlení pro alarmující nárůst násilné kriminality ve Spojeném království.

Zvýšený počet případů napadení nožem nebo střelnou zbraní v zemi je podle ní důsledkem zlepšení sběru dat pro policejní statistiky. Nikoliv nedostatečného počtu policistů.

Těch kvůli škrtům v rozpočtu ubylo za posledních asi osm let 21 000. Bývalý vysoce postavený policista Ian Blair v souvislosti se situací podal na Ruddovou žalobu. Londýn podle něj platí daň za to, že nemá dostatek strážníků.

Od začátku roku bylo jen v Londýně zabito přes 50 lidí. Nedostatek policistů vidí jako příčinu nárůstu násilí i starosta britské metropole Sadiq Khan.

Mnoho ze zavražděných byli mladí lidé, kteří se stali obětí násilností, jež mají na svědomí různé gangy. V březnu byl počet vražd spáchaných v Londýně vyšší než v New Yorku.

Ministryně Ruddová se brání například argumentem, že v roce 2008, kdy stavy policistů dosahovaly maxima za poslední desítky let, byl počet případů napadení nožem o hodně větší než v letech 2013 a 2014, kdy byla kriminalita minimální.

V reakci na šest vražd z minulého týdne posílila londýnská policie tento víkend hlídky o 300 strážníků. V pondělí londýnští policisté zastřelili čtyřicetiletého ozbrojeného muže.

Reklama

Doporučované