Hlavní obsah

Jen s mincemi a draho. Vedení Brna už po měsíci čelí kritice kvůli zdraženému parkování

Zdražené parkování v Brně i po měsíci dráždí řidiče.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hodina parkování v centru Brna? Od nového roku za šedesát korun. Město po měsíci od zdražení v ulicích vyhodnocuje změny a stále čelí kritice řidičů. Připouští drobné korekce.

Článek

Je tu skoro nejdražší parkování v republice. Na tento fakt si už přes měsíc zvykají řidiči v historickém centru Brna. Město od ledna dvojnásobně podražilo stání na ulicích. Denní hodinová sazba přijde parkujícího na šedesát korun.

Řidiči změnu kritizují. Tvrdí, že by dražší sazba stačila jen na jednu nebo dvě úvodní hodiny. Vadí jim také zpoplatněné noční parkování v ulicích centra.

Vedení města nyní změny vyhodnocuje a připouští drobné korekce. „Ale nechci předem nic slibovat. Budeme o problému dále diskutovat,” řekl pro Seznam Zprávy náměstek primátora Matěj Hollan, který má na starosti dopravu ve městě. Podle něj se zatím daří hlavní záměr: uvolnit místa rezidentům a navést ostatní řidiče do parkovacích domů.

Návštěvníci přijíždějící do centra autem zdražení jen těžko chápou. Navíc jim vadí, že vyšším cenám nepředcházela výměna parkovacích automatů. Brněnské komunikace jich v ulicích spravují přes šest desítek, přístroje však nepřijímají platební karty. Pokud řidič zaparkuje v dne na ulici v centru třeba na šest hodin, zaplatí 360 korun. A částku musí nasypat do automatu v mincích. „Bavili jsme se s obchodníky v okolí. Řidiči po nich chtějí drobné, tolika poptávkám nemůžou vyhovět. Parkující tak často nezaplatí vůbec,” namítl předseda spolku Brno autem Jan Mandát.

To však odmítají strážníci. „Platební morálka se podle našich zkušeností nezhoršila. Naopak. V úvodních dvou únorových týdnech jsme udělili 400 pokut. Vychází to asi na sedm pokut za kontrolu, což v historickém centru rozhodně není mnoho,” upřesnil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Po zdražení na první pohled přibylo v centru města volných parkovacích stání. A potvrzují to také statistiky. Přestože stání v ulicích přes den dvojnásobně podražila, lednové tržby se v meziročním srovnání zvýšily jen o čtrnáct procent. Do automatů řidiči v lednu nasypali drobné za více než milion korun, loni ve stejném období to bylo přes 900 tisíc. Parkujících aut je v centru méně.

Podle Mandáta se však problém přesunul jen o několik ulic dál mimo historické centrum. „Tam je teď ještě více problémů,” dodal.

Vedení města chce situaci dále vyhodnocovat a nevylučuje ani drobné změny. Ta revoluční však přijde v závěru roku. Pokud politici dostojí plánům, město v centru zavede rezidentní parkování.

Reklama

Doporučované