Hlavní obsah

Jeremy Corbyn, potenciální britský premiér, nebyl spolupracovníkem StB, říká historik Blažek

Schůzky byly nahodilé a prakticky bezvýznamné. Corbyn podle archivních záznamů nebyl spolupracovníkem StB, říká historik Petr Blažek.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Šéf labouristů a od roku 2015 lídr britské opozice se opakovaně setkal s československým pracovníkem tajné služby. Archivy ukazují, že schůzky byly ovšem prakticky bezvýznamné.

Článek

Z jejich setkání vzniklo 17 stran zápisů, které dnes leží v Archivu bezpečnostních složek. Pracovník československé tajné služby Ján Sarkocy v nich mimo jiné popisuje, že Jeremy Corbyn má informace bezpečnostního charakteru.

Sarkocy sloužil v 80. letech v Londýně oficiálně jako diplomat na československé ambasádě, Corbyn byl v tu dobu už tři roky poslancem britského parlamentu.

Dvojice se setkala nejméně třikrát. Podle historika Petra Blažka, který případ studoval, byla setkání ovšem víceméně bezvýznamná a rozhodně neměla konspirativní charakter. Schůzky se totiž odehrávaly buď na půdě parlamentu, nebo v Corbynově tehdejší kanceláři.

„Nemyslím si, že by Corbyn byl tajným spolupracovníkem StB. Je to spíš příběh, který je možné interpretovat jako příběh britských médií a politiky,“ vysvětluje Blažek.

Sarkocy byl navíc podle něj neschopný agent, který za celou dobu svého pobytu v Londýně nepřesvědčil k přímé spolupráci nikoho a později byl ze země dokonce vyhoštěn.

Odmítavě se k příběhu staví také sám Corbyn, který podezření, že byl komunistickým špionem, tento týden kategoricky odmítl a celou věc, podobně jako Blažek, označil za mediální hru.

Celý rozhovor s Petrem Blažkem, historikem z Ústavu pro studium totalitních režimů, si pusťte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované