Hlavní obsah

Tip na výlet: Po dřevěném žebříku do loupežníkovy kokořínské jeskyně

Jeskyně Klemperka.

Reklama

Schovaná kokořínská jeskyně Klemperka, která je dodnes zahalena pověstmi a tajemstvím. Během cesty se můžete občerstvit v hospodě Járy Cimrmana. Prostě pořádně bizarní výlet. Letní tip Samuela Síse, dramaturga pořadů.

Článek

Když sejdete ve vesničce Truskavna v Šemanovickém dole kopec vedle roubenky pocházející z roku 1791, ocitnete se zanedlouho ve skalním království Kokořínska, které mi trochu tak připonímá hobitín.

Cesta tu vede například k jeskyni Klemperka, jejíž dřívější účel je dodnes zahalen pověstmi a tajemstvím. Během cesty si můžete skočit se občerstvit v hospodě Járy Cimrmana.

Pokud se při toulkách Kokořínskem vydáte po turistických značkách k jeskyni Klemperka, přibalte si do kapes pár hrstí odvahy. Tenhle výlet totiž není zdaleka jen o dívání a kochání se přírodou, která je tu mimochodem vážně skvostná. Ten správný prožitek ale přichází v momentu, kdy vidíte velký čtyřmetrový žebřík, který vede do tajemné jeskyně.

Jeskyně Klemperka

Uměle vytvořená jeskyně, která vznikla vytesáním podél pukliny v pískovcovém masivu ve výšce 5 metrů. Klemperka je zpřístupněná pouze pomocí žebříku či vysekaných schodů v úzkém komíně, neboť její vchod ve spodní části byl zazděn kvůli častému zanášení naplaveným jílem. Jeskyně převzala své jméno po loupežníkovi Klemperovi, který je často zmiňován v místních pověstech.

Nejbližší parkoviště: v nejbližší obci

Nejbližší autobus: Kokořín

Reklama

Doporučované