Hlavní obsah

Ještě chvíli a Babišovi nezbudou žádní voliči a Zemanovi žádní kamarádi

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Babišova dosud úspěšná PR mašinerie v posledních týdnech povážlivě drhne a premiér svádí odpovědnost na kdekoho.

Reklama

Článek

„Nevím, jaké chyby se staly. Nevím, kde je nějaký zásadní problém.“ Dvě věty, kterých se pod tlakem novinářů dopustil v pondělí premiér Andrej Babiš. Uprostřed koronavirové krize.

Tyto výroky zazněly ve chvíli, kdy rekordně rostou počty nakažených a umírají desítky lidí denně. Těsně poté, co vláda oznámila druhý lockdown a zavření řady byznysů v Česku. „Tyhle věty ho dost možná budou pronásledovat do konce jeho politické kariéry,“ odhaduje reportérka Lucie Stuchlíková v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole.

A její kolega Václav Dolejší podotýká, že podobně přezíravé výroky v dobách krize stály kariéru politiky doma i ve světě. Stačí vzpomenout třeba na zlidovělý výrok „situace je nadmíru výtečná“ pražského primátora Igora Němce ve chvíli, kdy se na Prahu hnala tisíciletá povodeň.

Pondělní mediální blamáž s vyhlášením druhého lockdownu je příkladem, jak se Babišova jindy vybroušená PR strategie rozpadá. A že český premiér – donedávna tak sebevědomý – začíná vypadat jako někdo, kdo už v zemi nic neřídí. Problémy svádí tu na opozici, tu na epidemiology, tu na nezodpovědné občany, jejichž fotkami mává do kamery.

„Je až legrační, že takové základní věci musíme říkat, ale v téhle zemi nevládne opozice, média nebo lidé, kteří chtěli jet do Chorvatska. Vládne tu vláda a premiér Andrej Babiš. Tu pozici chtěl, dostal ji a teď ji má společně se zodpovědností, i když se mu to nelíbí,“ shrnuje Lucie Stuchlíková.

Do defenzivy se dostávají i ministři Babišovy vlády. Sloužívali jako výkladní skříň hnutí ANO, rozdávali peníze a stříhali pásky. Teď se ale musí hájit, že situaci nepodcenili. A vysvětlovat, jak je možné, že kompenzace pro podnikatele se začínají připravovat až ve chvíli, kdy už se zamykají provozovny.

Babišův obraz slabého premiéra navíc vydatně přiživuje prezident Miloš Zeman, kterému se ministerský předseda nedokáže vzepřít. Díky tomu Zeman v době krize například donutil vládu schválit přípravy první části kanálu Dunaj–Odra–Labe za 15 miliard. A vede si dál svoji soukromou válku proti šéfovi BIS Michalu Koudelkovi, kterého se Babiš opakovaně (a marně) snaží povýšit do hodnosti generála.

V době, kdy je zakázáno setkávání více než šesti osob, Zeman stále plánuje oslavy 28. října na Pražském hradě. Premiér ho jel do Lán osobně přemlouvat, aby předání státních vyznamenání stornoval. Výsledek? Na ceremoniálu prezident trvá, blahosklonně však souhlasil, že bude bez hostů.

„Tady je vidět, jak je Miloš Zeman už odtržený od reality, nemá informace zvenku. Řeší si jen svoje kšefty, pomstičky a vyznamenání,“ poznamenává Václav Dolejší. A dodává, že Zemana už opouštějí i někteří staří přátelé, například Daniel Hůlka, který se rozhodl vrátit medaili Za zásluhy.

Jak se Václav s Lucií zasloužili o to, že Daniel Hůlka vrátí Zemanovi metál? A kdo by mohl být záhadný Babišův muž s matematickým modelem, který nepřišel? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované