Hlavní obsah

Jestli to nezačneme řešit, vlci nás sežerou, říká chovatel ovcí z Broumovska. Přišel už o 70 kusů

Ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství hledají recept, jak eliminovat škody, které chovatelům způsobují stále častěji vlci.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Situaci kolem vlků v Česku začali řešit i politici. Na programu ji měl podvýbor zemědělského výboru pro potravinářství, veterinární činnost a živočišnou výrobu.

Článek

Ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství hledají recept, jak eliminovat škody, které chovatelům způsobují stále častěji vlci.

„Je otázka, zda vůbec zemědělství provozovat, jestli nebude lepší ty chovy zrušit,“ řekl Seznamu zemědělec Jan Šefc z Broumovska.

„Ať nám Evropská unie nebo stát zaplatí újmu za konec v zemědělství, necháme tu krajinu zarůst, aby to vypadalo jako někde v dolech v Německu, kde ti vlci můžou žít. My se odstěhujeme do Prahy, budu řídit tramvaj a nemusím chovat ovce.“

Chovem ovcí se pan Šefc zabývá 25 let. Problémy s vlky má prý poslední 4 roky. Za tu dobu přišel o 70 ovcí a škodu vyčíslil na půl milionu korun.

„Jestli se to nezačne řešit, tak nás ty vlci na vesnici sežerou,“ doplnil pak emotivně.

Situaci s vlky řeší primárně ministerstvo životního prostření. Na resort se podle ministrova náměstka Vladimíra Dolejského obrací chovatelé s možným řešením – vlky střílet.

„V současné době k tomu musím říct, že nám to národní i evropská legislativa neumožňuje,“ odmítá radikální způsob Dolejský.

Ministerstvo životního prostředí prý připravuje různé dotační programy, například na výstavbu plotů.

Podle chovatele Jana Šefce to jsou ale jen vyhozené peníze. Sám si platí pro ovce nočního hlídače, který v terénním autě objíždí pastviny, aby vlky od jeho stád odehnal.

Situaci kolem vlků v Česku začali řešit i politici. Tématem se zabýval podvýbor zemědělského výboru pro potravinářství, veterinární činnost a živočišnou výrobu.

Podle jeho předsedkyně, poslankyně Margity Balaštíkové (ANO), by se měla zvýšit i výše odškodného pro chovatele, jimž vlci napadnou stádo.

„Chceme, aby ministerstvo životního prostředí a zemědělství si sedlo a řešilo výši náhrad, které budou zahrnovat i mimořádně zvýšené náklady na psy, ohradníky, mimořádně zvýšené náklady, které budou souviset s tou ochranou před napadením vlkem,“ řekla Seznamu politička.

Odškodné pro chovatele za jednu ovci se dnes pohybuje kolem 6 000 korun, jde tedy jen o cenu masa. V budoucnu by v odškodném měla být zahrnuta třeba i cena za kafilerii.

Reklama

Související témata:

Doporučované