Hlavní obsah

Stát otvírá prodejny masa divoké zvěře. Bude v celku a s kůží

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Jedním ze škůdců českých lesů je třeba nepůvodní jelen sika. I toho je možné dostat od lesníků na talíř.

Reklama

Prodej ulovené zvěře má chránit přírodu. Naučí se národ zpracovat kance nebo srnu?

Článek

Až sedm miliard korun dosáhly loni škody, které na českých lesích způsobí přemnožená spárkatá zvěř. Ambici vyřešit dlouhodobě nepříznivou situaci má novela mysliveckého zákona, kterou však řada lesníků a aktivistů kritizuje jako bezzubou.

A tak lesníci sázejí na rychlejší pomoc českých domácností - chtějí, aby lidé více vařili z masa divoké zvěře. „Spotřeba zvěřiny je v tuzemsku v porovnání s jinými evropskými státy mimořádně nízká. Zatímco průměrný Čech za rok zkonzumuje přes 80 kilogramů masa hospodářských zvířat, zvěřiny jen asi kilogram,“ říká mluvčí státních lesů Eva Jouklová.

Správci lesů patřících státu proto od srpna přišli s novou iniciativou, kterou chtějí na české stoly dostat víc masa divokých lesních zvířat. Místo kuřecího plátku srnčí hřbet, vepřový řízek nahradit kančím a do guláše místo hovězího dančí maso. Tak by se podle lesníků mohly proměnit české stoly.

Lesy České republiky společně s Vojenskými lesy a statky od srpna spustily prodej zvěřiny veřejnosti na 65 místech po celé České republice. Slibují i dostupné ceny.

„Že je maso ze zvěře ulovené ve volné přírodě nedostupné a drahé, je mýtus, který státní lesníci právě vyvracejí. Dodáme lidem z lesa na stůl maso v bio kvalitě, s jasným původem a cenou srovnatelnou s produkcí masa hospodářských zvířat,“ slibuje generální ředitel státního podniku Lesy ČR Josef Vojáček.

K dostání má být srnčí, jelení, dančí, mufloní nebo maso ze siky i divočáků, ale i z drobné lesní zvěře – zajíců, koroptví a bažantů. Regionálně se mohou ceny i nabídka lišit. Vojenské lesy a statky nabízejí například kilogram jeleního masa za 69 až 86 korun, divoké prase za 23 až 46 korun.

Nakolik bude projekt pojmenovaný Z lesa na stůl úspěšný, ještě není jisté. Lesníci totiž ulovené zvíře se všemi certifikáty, a například u kanců s potvrzením z veterinární prohlídky, chtějí veřejnosti prodávat sice vyvržené, ale v celku. Kupující si zvíře musí sám stáhnout a naporcovat.

„Chceme také lidem ukázat, že se přípravy zvěřiny v kuchyni nemusí bát. Doporučíme řadu receptů od našich lesníků, ale i kuchařů z podnikových restaurací, kteří rozptýlí všechny obavy,“ dodává šéf vojenských lesů Petr Král.

Reklama

Doporučované