Hlavní obsah

Jezero Most si rok po otevření získalo mnoho příznivců

Foto: město Most

Ilustrační foto.

Reklama

Jezero Most vzniklo zatopením lomu po těžbě uhlí a za rok si získalo množství příznivců. Vodní plocha s hloubkou přes 70 metrů láká rekreanty, sportovce, kondiční běžce, rodiny s dětmi, cvičí zde hasiči, potápěči i záchranáři.

Článek

V okolí jezera vzniklo zázemí pro návštěvníky, v plánu je zřízení kempu. Palivový kombinát Ústí, který je správcem jezera, plánuje další rozvoj oblasti.

O zájmu o lokalitu svědčí stále plné parkoviště automobilů. Město vytvořilo nedaleko jezera zastávku MHD. Dojet sem lze i po cyklostezce. Během roku přibylo sociální zázemí, k dispozici je dětem vybavené hřiště, nechybí občerstvení. Milovníkům vodních sportů slouží marina v zadním traktu vybudovaná v rámci veřejné zakázky z 15 miliard korun určených pro obnovu krajiny po těžbě uhlí.

Palivový kombinát Ústí společně s městem nyní plánuje další rozvoj oblasti. Zatímco v případě jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem vznikla architektonická studie k podobě jeho okolí, pro jezero Most vznikne pouze územní studie pro oblast jižních svahů. „Na jejím základě dojde k vymezení jednotlivých ploch vhodných pro různé využití,“ řekla mluvčí společnosti Hana Volfová.

Město se stará o úklid jezera, zajišťuje autobusovou linku k hlavní pláži. Koupání je tu podobně jako na jezerech Matylda a Benedikt na vlastní nebezpečí. Kvůli zajištění čistoty vody nechce správce vodní plochy povolit na jezeře rybaření. V příštím roce by u jezera mohl začít fungovat kemp, kde bude stání i pro karavany. Primátor Jan Paparega (ProMOST) věří, že jezero se stane atrakcí, za kterou budou jezdit lidé nejen z města a okolí, ale z celé republiky.

Reklama

Doporučované