Hlavní obsah

Most podpoří stipendii nadané studenty z chudých rodin

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Most podpoří stipendii nadané studenty z rodin, jejichž finanční situace neumožňuje studium na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole. Příjemce dotací se zaváže k práci na území mosteckého okresu.

Článek

Náměstkyně primátora Markéta Stará řekla, že cílem je, aby vzdělaní lidé neodcházeli z Mostu.

Výše dotace je nejméně 10 000 korun. Při nedokončení nebo přerušení podpořeného ročníku či změně oboru, fakulty či formy studia musí příjemce dotaci vrátit, stejně jako při nesplění závazku produktivní činnosti v okrese.

Žádosti mohou zájemci podávat v září prostřednictvím webové aplikace. Podmínkou je trvalé bydliště v okrese Most, prospěch v uplynulém školním do dvou celých, studium na veřejné či státní škole (nikoliv soukromé), nepříznivá finanční situace žadatele. Dotace je určena na výdaje spojené se studiem.

Z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že v okrese Most žilo ke konci loňského roku téměř 111 000 obyvatel, oproti lednu 2020 jich ubylo zhruba 780. V regionu víc lidí zemřelo než se jich narodilo a více se jich odstěhovalo než přistěhovalo. Úbytek stěhováním činil 242 osob.

Reklama

Související témata:

Doporučované