Hlavní obsah

Jihlavská galerie Nonstrop hostí výstavu Vodní kaple

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jihlavská galerie pod širým nebem Nonstrop hostí výstavu Vodní kaple. Upozorňuje na nedostatek vody v krajině, na nevhodné hospodaření a na klimatické změny, které se do krajiny vpisují například v podobě kůrovcové kalamity.

Článek

Autory expozice jsou Miroslav Janošík a Tomáš Hájek. Výstava, kterou tvoří 4000 látkových čtverců napuštěných škrobem, bude přístupná do konce září. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí jihlavské radnice Aneta Hrdličková.

Škrob zatím fixuje látky v pevném tvaru, déšť ho bude vyplavovat a látky budou plihnout. Podle autorů ale bude výstava pokračovat v okolní krajině, kde nastane pravý opak - s dešti by měla ožívat.

Autoři patří do výtvarné skupiny 2. nástupiště 2. kolej. Spolu s Hájkem a Janošíkem ji založila také Bára Honysová. Zabývá se širokým spektrem uměleckých technik, jako je řezba, tvorba objektů, tisk, kresba a fotografie. Skupina pravidelně pořádá otevřenou soutěž Úvalská šiška, do které účastníci vytváří práce na předem určené téma. Tomáš Hájek s Miroslavem Janošíkem vytvořili konstrukci Potulné galerie, se kterou se přesouvají krajem, a mohou tak vystavoval prakticky kdekoli.

Galerie Nonstrop funguje čtvrtým rokem v uličce v centru Jihlavy nazvané Malá Lazebnická. Je určená pro prezentaci současného umění. Vznikla ve spolupráci radnice, Oblastní galerie Vysočina a základní umělecké školy. Provozovatelem je město. Provoz ročně stojí do 150.000 korun. Ulička se zachovanými členitými fasádami historických domů spojuje hlavní Masarykovo náměstí s prostorem u kostela svatého Jakuba. Několik desítek let byla uzavřena. Radnice ji upravila a otevřela v roce 2012.

Reklama

Doporučované