Hlavní obsah

V Jihlavě začne odkrývání přístupu do šachty na vrchu Rudný, kde má být skanzen

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihlavě letos začnou práce na odkrývání přístupu do středověké šachty sv. Trojice na vrchu Rudný, kde se těžila stříbrná ruda. Bude to úvodní krok v projektu, který směřuje k vytvoření malého hornického skanzenu.

Článek

Ve skanzenu budou i repliky středověkých strojů na zpracování rudy, které bude pohánět voda přiváděná z rybníčku, jehož stavba by měla začít v příštím roce.

Otevírání šachty spojené s odtěžováním zeminy budou pracovníci dělat s jednoduchým vybavením. „Pažení už máme na odkrytí šachty připravené. Jestli to dobře půjde, tak v září bychom chtěli začít,“ řekl Jan Šustr, který má na starosti i správu historického podzemí Jihlavy. Doplnil, že ještě čeká na dodávku několika nejsilnějších klád, které budou dlouhé sedm metrů.

Šachta, pro niž se kromě sv. Trojice používá pojmenování sv. Jiří, je kulturní památkou. Podle předpokladu odborníků je hluboká okolo stovky metrů a je v ní voda. Po otevření bude nasvětlená a lidé do ní budou moci nahlížet. Samotný skanzen by měl vznikat postupně s pomocí evropských dotací. Osazené by tam měly být repliky středověkých technologií, od drtičů rudy po malou tavicí pec. Náklady na vznik skanzenu zatím radnice odhaduje okolo deseti milionů korun. Včetně zázemí by měl zabírat do jednoho hektaru pozemků.

Na vrchu Rudný bylo kdysi velké hornické sídliště, horníci tam žili i pracovali. „Tady všude se kutalo a zpracovávala se ruda,“ řekl náměstek primátorky Martin Laštovička (za KDU-ČSL). Přes vrch Rudný už vede Hornická naučná stezka připomínající na deseti zastaveních slavnou historii těžby stříbra v Jihlavě. Upozorňuje také na to, že stejným územím prochází hlavní evropské rozvodí.

Jihlava byla nejstarším královským horním městem v českých zemích, bohaté stříbrné žíly byly tam objeveny v první polovině 13. století. Hornická činnost se ve městě a jeho okolí provozovala s přestávkami do roku 1781.

Reklama

Související témata:

Doporučované