Hlavní obsah

Jihlavská průmyslová škola staví, bude mít novou svářečskou školu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Střední škola průmyslová, technická a automobilní Jihlava bude mít do dvou let nové učebny i svářečskou školu. Ta bude dokončena za dva roky.

Článek

V pondělí začaly výkopové práce nutné pro přístavbu pavilonu.V něm budou učebny pro hodináře, autolakýrníky, lakýrníky, autodiagnostiky a autotroniky. Žáci by je mohli začít využívat od ledna 2022. Zakázku za více než 55 milionů korun bez DPH získala společnost GriToN CZ.

Druhou etapou zakázky bude demolice staré svářečské školy s učebnami hodinářů. „Je to jedna z nejstarších budov areálu, která se vlastně rozpadá, je tam špatná statika i špatný stav z pohledu hygieny. Celá půjde dolů a na jejím místě vyroste nová svářečská škola se zázemím pro odborný výcvik,“ řekl zástupce ředitele školy Vladimír Panáček. Svářečská škola bude dokončena v srpnu 2022.

Svářečská profese je podle Panáčka na trhu práce velmi žádaná. Škola proto nabízí kurzy sváření kovů i plastů pro veřejnost a firmy, které jsou členy Hospodářské komory. Ročně kurzy absolvuje 70 až 100 lidí. Svářečský průkaz a oprávnění mohou už ve druhém ročníku získat žáci oboru karosář. Školí se v ní i budoucí zámečníci nebo žáci strojírenského oboru.

Školu zřizuje Kraj Vysočina. O zakázku mělo zájem 15 firem. S vítězem kraj podepsal smlouvu 1. září.

Reklama

Doporučované