Článek
Už loni se v žebříčku La Liste 1000, který každoročně vyhlašuje nejlepší restaurace světa, objevila pražská restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Letos k ní přibyly dvě mimopražské restaurace.
Do nového seznamu, který byl zveřejněn 24. listopadu, přibyl Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdě a Restaurant Essens, který najdete v jihomoravské obci Hlohovec nedaleko Valtic.
„Vstup do prestižního průvodce La Liste a zařazení mezi tisíc nejlepších restaurací světa vnímám jako mimořádný úspěch a silné potvrzení naší cesty. Je to ocenění každodenního úsilí lidí, kteří stojí po mém boku - jejich preciznosti, odhodlání a posouvání hranice toho, co může česká gastronomie nabídnout,“ říká Jan Knedla, který je šéfkuchařem Restaurantu Papilio.
Nadšený je i Otto Vašák z Restaurantu Essens. „Mám radost, že se tímto dostává naše práce za hranice Česka. Pokud máme být součástí evropské gastronomické scény, je potřeba být i v La Liste. Tyto žebříčky vnímám hlavně jako klíče k tomu se seznámit a navázat spolupráce se špičkovými podniky ve světě,“ říká pro Seznam Zprávy.
Žebříček La Liste své hodnocení neopírá o návštěvy anonymních inspektorů jako například průvodce od Michelinu, ale o analýzu dat.
Skrze algoritmy zohledňuje desítky mezinárodních gastronomických průvodců, novinové recenze například od The New York Times a The Washington Post, ale i uživatelské recenze z platforem typu TripAdvisor či Yelp.
Michelin se blíží
České restaurace figurují v druhé polovině seznamu. La Degustation Bohême Bourgeoise a Restaurant Papilio získaly 77 bodů, hlohovecký Restaurant Essens má 75,5.
Obrovský úspěch ale slaví například bratislavská restaurace Eck. Loni si v rámci žebříčku její šéfkuchař Daniel Tilinger dokonce odnesl ocenění Talent roku a tehdy podnik získal 88 bodů. Letos si ještě polepšil a dosáhl na 95 bodů ze 100.
Zpráva o vstupu do La Liste přichází do českých restaurací jen pár dní před vyhlášením michelinských hvězd. Uznávaný gastronomický průvodce letos poprvé ve svém hodnocení restaurací pokryje celou republiku. Oceněné podniky budou vyhlášeny 11. prosince v Mariánských Lázních.
„Jelikož La Liste ve svém algoritmu zohledňuje i známé gastronomické průvodce, jsem sám zvědavý, jak příští rok s žebříčkem zahýbe právě první celorepublikový průvodce Michelinu. Doufám, že se i díky tomu v žebříčku objeví i další české podniky,“ uzavírá Vašák.
Rekordman z New Yorku
O první místo v žebříčku světových restaurací se letos dělí hned deset restaurací, které dosáhly na hodnocení 99,5 bodu ze 100. Rekordmanem je konkrétně newyorská restaurace Le Bernardin, která si první místo v tomto žebříčku drží už devět let v řadě.
Z amerických podniků ji letos doplňuje ještě kalifornský SingleThread. V Evropě si ocenění vysloužily restaurace ve Francii (pařížská Guy Savoy), Švýcarsku (Cheval Blanc by Peter Knogl v Basileji), Itálii (Da Vittorio z Brusaporta), Německu (berlínská Schwarzwaldstuben) a Španělsku (Martín Berasategui v Lasarte-Oria). Čelo žebříčku pak uzavírají tři restaurace v Asii: Lung King Hing v Hongkongu, Matsukawa v Tokiu a Robuchon au Dôme v Macau.
Tyto restaurace si ze slavnostního vyhlášení odnesly trofej zlatého talíře. Gala se každoročně koná na francouzském ministerstvu zahraničí, se kterým je vznik žebříčku spjat.
Poprvé byl představen v roce 2015 a jedním z hlavních iniciátorů byla francouzská Rada pro cestovní ruch. Sám zakladatel La Liste, Philippe Faure, je bývalým diplomatem, ale také někdejším generálním ředitelem francouzského gastronomického průvodce Gault&Millau.
Příběhy šéfkuchařů, kteří by letos mohli dosáhnout na michelinské ocenění, už od léta přinášíme v rozhovorech na Seznam Zprávách. Rozkliknout si je můžete v boxu níže.
Kde studovali nejlepší čeští šéfkuchaři a šéfkuchařky, kteří dostávají ocenění v různých gastronomických soutěžích a žebříčcích? Co je inspiruje a co všechno stojí za jejich úspěchy? Čtěte příběhy těch, o kterých se hovoří jako o kandidátkách a kandidátech na umístění v průvodci Michelin.
















