Článek
Česká gastronomie nyní zažívá opravdové hody v hodnoceních restaurací a kuchařů. Zkraje letošního roku rozdala poprvé v Česku celkem 165 podnikům symbol čepice uznávaná společnost Gault&Millau. Do konce roku se také očekává příchod prvního celorepublikového průvodce od Michelinu.
A minulý týden přibyla do světové gastro mapy další česká stopa. Do mezinárodního žebříčku The Best Chef Awards, který hodnotí kuchaře na základě jejich dovedností i filosofie, se poprvé objevilo jméno českého šéfkuchaře - Otty Vašáka z restaurantu Essens v Hlohovci nedaleko Valtic.

Otto Vašák
Ocenění se uděluje na základě hlasování více než 900 odborníků z oboru, mezi nimiž jsou samotní šéfkuchaři, gastronomičtí novináři, fotografové a další profesionálové. Každý má možnost uvést desítku jmen, jejichž práce podle nich nejvíce inspiruje, posouvá gastronomii kupředu a má výrazný dopad na světovou scénu.
„Zřejmě jsem měl opět obrovské štěstí a tento dotazník přišel lidem, kteří mě znají a líbí se jim má práce, a tak pro mě volili. A já jim za to moc děkuji! Stejně tak děkuji svému týmu, bez kterého bych nemohl být tam, kde jsem. Řekl bych, že velkou roli v tom sehrála i naše nedávná spolupráce a společná večeře s berlínskou restaurací Horváth, která má dvě hvězdy Michelin,“ říká oceněný Otto Vašák.
Podle něj žebříček zohledňuje právě to, zda šéfkuchaři působí ve světové komunitě, vzájemně se v ní podporují a také celkově zvyšují povědomí o gastronomii.
K hvězdám a čepicím ještě nože
Podobně jako Michelin uděluje hvězdy a Gault&Millau čepice, se v žebříčku The Best Chef Awards kuchaři z celého světa ucházejí o symboly nože. Jeden nůž znamená vysoký standard kulinářských dovedností, dva nože mezinárodně uznávanou excelenci a nejvyšší ocenění tří nožů odráží špičkové kulinářské mistrovství.
Otto Vašák byl oceněn symbolem jednoho nože. Zařazení do žebříčku pro něj bylo nečekaným překvapením. „Věděl jsem, že na galavečer pojedou moji kolegové ze Slovenska – Daniel Tilinger z Eck a další. A právě Daniel mi večer poslal fotografii z ceremonie, kde bylo na plátně zobrazené mé jméno jako nově přidané v seznamu. Byl to šok, ale zároveň dojemné,“ popisuje šéfkuchař z Essens.
Vítězové The Best Chef Awards 2025
- 1. místo – Rasmus Munk Dánský šéfkuchař kodaňské restaurace Alchemist. V ní spojuje vědu, umění a divadlo a proměňuje stolování v pohlcující zážitek. Vítězem žebříčku je podruhé v řadě.
- 2. místo – Ana Roš Slovinská šéfkuchařka, která stojí v čele restaurace Hiša Franko ověnčené třemi michelinskými hvězdami. Zdejší degustační menu jsou označována jako odvážná a vyvažují slovinské dědictví s globálním vlivem.
- 3. místo – Himanshu Saini Indický šéfkuchař působící v Dubaji v restauraci Trèsind Studio. Představuje v ní chutě a vůně ze všech stran své rodné země. V Michelinském průvodci má rovněž tři hvězdy.
Slovenská gastro scéna se letos může pochlubit hned čtyřmi jmény v The Best Chef Awards, která si stejně jako Vašák odnesla hodnocení jednoho nože. Kromě zmíněného Daniela Tilingera to jsou ještě šéf bratislavské restaurace Origin Lukáš Heuser, Jozef Breza z Gašperova Mlynu v Batizovcích a Jirka Zajíček, který vede zámeckou restauraci Arte ve Svätém Juru.
Vašák věří, že přítomnost prestižních průvodců jako Michelin a Gault&Millau i první hodnocení v The Best Chef Awards otevře dveře pro jeho další kolegy a přidá Česko na světovou gastronomickou mapu.
„Všechny tyto společnosti jsou světové, globální, takže pokud u nás tato velká jména působí, pak ano – patříme ke globální gastronomické scéně. Všechny tyto hodnotící instituce spolu navzájem spolupracují a přirozeně se s nimi pojí další a další příležitosti a možnosti,“ dodává.
Degustace v zámečku
Pro Vašáka to letos není první výrazné ocenění. V lednu jej Gault&Millau vyhlásil „Šéfkuchařem zítřka“. Tento titul uděluje talentovaným kuchařům na vzestupu. Restauraci Essens, kde šéfuje kuchyni, pak stejný průvodce zařadil do top tří podniků v Česku.
Essens sídlí uvnitř Hraničního zámečku z první poloviny 19. století v obci Hlohovec, který je přímou součástí Lednicko-valtického areálu.
Podnik se zaměřuje výhradně na degustační večeře. Podobu menu tu dirigují sezónní suroviny od malých místních farmářů, pro které díky své poloze může sáhnout i přes blízké hranice do Rakouska i na Slovensko. V případě bylinek a několika druhů ovoce a zeleniny je restaurace i soběstačná, pěstuje si je na dvou zahrádkách přímo v areálu.
Kde studovali nejlepší čeští šéfkuchaři a šéfkuchařky, kteří dostávají ocenění v různých gastronomických soutěžích a žebříčcích? Co je inspiruje a co všechno stojí za jejich úspěchy? Čtěte příběhy těch, o kterých se hovoří jako o kandidátkách a kandidátech na umístění v průvodci Michelin.