Hlavní obsah

Jihočeská potravinová banka zásobuje seniory i samoživitelky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Potravinová banka Jihočeského kraje rozvezla v týdnu krátce po vyhlášení protiepidemických opatření kvůli koronaviru přes 21 tun potravin pro více než 7 000 lidí.

Článek

Potraviny dostaly zdarma nejen neziskové organizace, ale i obecní a městské úřady, které je přidávaly k nákupům a balíčkům pro seniory. Banka převzala i program Ovoce, zelenina a mléko do škol, nabízela tak i mléčné výrobky.

„Bance se kvůli pandemii dočasně ztrojnásobily náklady na pohonné hmoty,“ řekl za potravinovou banku Petr Pokorný.

Potraviny banka poskytuje při pandemii obcím, které se na ni obrátí. Rozváží i čerstvé zboží, které sváží z obchodů. Na potravinovou banku se obrátilo kolem 20 menších obcí a měst. Na konci března to ČTK řekla ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje Veronika Láchová.

„Po vypuknutí pandemie byl nárůst poptávky po potravinové pomoci enormní. A to jak ze strany neziskových organizací a sociálních odborů měst, tak rovnou od jejích konečných příjemců. Nejčastěji se jednalo o matky samoživitelky, kterým kvůli nástupu na ošetřovné klesly příjmy, a lidi z různých profesí, kteří přišli o práci. Nejčastěji šlo o pracovníky restaurací, hotelů, cateringových firem,“ uvedla provozní ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje Kristýna Škabradová.

Náročná byla i distribuce potravin z programu Ovoce, zelenina a mléko do škol. Kvůli tomu, že se zavřely školy, bylo náhle nutné distribuovat velké množství chlazených a čerstvých potravin, aby se nezkazily.

Mezi stálé odběratele banky patří poskytovatelé sociálních služeb, jsou jako charity, domovy pro seniory, dále města a obce. Potravinová banka Jihočeského kraje dostává dotaci z ministerstva zemědělství, ročně asi tři miliony Kč, od Jihočeského kraje půl milionu Kč, další prostředky od měst. Nyní využila kvůli pandemii i podporu od Skupiny ČEZ.

Potravinová banka Jihočeského kraje vznikla v roce 2016. Její pracovníci svážejí potraviny od obchodních řetězců, potravinářů a zemědělců, které by se jinak zlikvidovaly. Jihočeská potravinová banka má 65 odběratelů. Loni přerozdělila 372 tun potravin.

Reklama

Související témata:

Doporučované