Hlavní obsah

Jihočeští letečtí záchranáři se vrátili do Plané

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Základna jihočeské letecké záchranné služby se od pátku po čtyřech letech vrátila na letiště do Plané u Českých Budějovic. Přesunula se sem z Bechyně, kde sloužila na armádních vrtulnících.

Článek

Nově servis záchranářům poskytuje soukromá společnost DSA. „Tím, že nastupují jiné vrtulníky, se pro pacienta nic nezmění. Ten by neměl na přesunu z Bechyně do Plané nic poznat,“ uvedl ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý. Vrtulníky budou létat pro pacienty v nepřetržitém provozu. Stejně tomu bylo i na základně v Bechyni. Za rok jihočeští záchranáři absolvují průměrně 500 leteckých zásahů.

Jihočeský kraj v roce 2015 zahájil provoz letecké záchranné služby v novém areálu na letišti. Vybudování základny stálo 60 milionů korun. Moderní zázemí však využívali záchranáři jen rok a pak vláda rozhodla, že leteckou službu v regionu bude zajišťovat armáda z vojenského letiště v Bechyni na Táborsku. Nyní se koncepce opět mění a armádu v Jihočeském kraji nahradil soukromý provozovatel.

„Máme radost z toho, že se sem vracíme. Teď tady v posledních letech byla pouze posádka pozemní služby a nyní už od půlnoci opět létáme z Plané,“ řekl Slabý. První zásah z nové základny řešili záchranáři kolem 9:15, kdy vyráželi na Táborsko k pacientovi s poruchami vědomí.

Společnost DSA získala zakázku v tendru na osm let. Vrtulník, v němž nově záchranáři létají, je lehčí než armádní stroje. Díky nižší váze tak může přistávat i na heliportu na střeše jindřichohradecké nemocnice. Armádní vrtulník tam dosedat nesměl. „Byl příliš těžký a nosnost heliportu to neumožňovala. Teď předpokládáme, že to půjde,“ řekl Slabý.

Reklama

Doporučované