Hlavní obsah

Jihokorejská vláda přestává financovat boj za lidská práva na severu

Jižní Korea snížila dotace pro humanitární organizace, které bojují proti porušování lidských práv v KLDR.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Uvolněné finance putují do rozvoje silnic a železnic v Severní Koreji, projektu výměnného pobytu mezi oběma Korejemi a na financování diplomatických hovorů mezi zeměmi. Vládní škrty vyvolaly vlnu nevole ze strany ochránců práv.

Článek

Vláda jihokorejského prezidenta Mun Če-ina rozhodla o dramatickém snížení dotací určených pro organizace bojující za ochranu lidských práv v KLDR. Místo toho budou uvolněné peníze použity na zlepšení vnitřní infrastruktury Severní Koreje a na projekty, které by měly vést ke zlepšení vztahů mezi zeměmi. Podle webu Deutsche Welle vládní rozhodnutí vyvolalo vlnu kritiky ze strany ochránců lidských práv, podle některých se ale vláda snaží získat důvěru Severní Koreje. 

Nadace pro lidská práva Severokorejců přijde o téměř 93 procent dotací, asistenční program pro Severokorejce, kteří uprchli do Jižní Koreje, bude dostávat o více než 31 procent financí méně. Podle severokorejské vlády do země prchá stále nižší počet Severokorejců, a proto není důvod nesnížit finance, které jsou vynakládány na jejich začlenění do společnosti.

Další organizace, které fungují pod záštitou nevládní organizace za lidská práva Human Rights Watch, si stěžují, že jim jihokorejská vláda nechce vydávat nové granty, stejně tak se snížily finanční příspěvky od jihokorejských firem.

Finance vynaložené na zlepšení vztahů se Severní Koreou se naopak o několik desítek procent zvýší. Do fondu pro vztah mezi Korejemi bude vkládáno o 14 procent více financí, o 46 procent se pak zvýší pomoc s výstavbou vnitřní infrastruktury v Severní Koreji. V plánu je budování nových silnic a železničních tratí. 

Navýšení dotací o více než 59 procent čeká projekt, který zaštiťuje výměnné pobyty mezi Korejci z obou zemí. Nejvíce peněz pak bude vynaloženo na diplomatické účely, které se oproti loňskému roku zvýší o 104 procent.

Rozpačité reakce

Podle profesora Song Jong Čea z Centra pro globální rozvoj a spolupráci na univerzitě v Soulu vládní rozhodnutí znamená, že je v jihokorejské vládě spousta lidí, pro které nejsou lidská práva tak důležitá jako budování vztahů se severokorejskou vládou. Zlepšování severokorejské infrastruktury pak podle Songa povede pouze k nepřímému financování zvyšování kontroly nad Severokorejci ze strany KLDR.

„Je dost lidí, kteří si uvědomují, že jediný způsob, jak dosáhnout skutečné změny, je svržení severokorejského režimu,” dodává Song. 

Profesor mezinárodních vztahů Daniel Pinkston z Troyské univerzity si myslí, že se jihokorejská vláda obává, že medializované výsledky lidskoprávních skupin by mohly KLDR odradit od jednání o denuklearizaci. 

Pinkston dále objasňuje, že se Jihokorejci, kromě těch, kteří se aktivně podílí na ochraně práv Severekorejců, dělí na dvě skupiny. Na ty, kteří odmítají uvěřit tomu, že jsou Severokorejci vězněni v gulazích za nepřátelství vůči státu, a na ty, kteří neodhlížejí od porušování lidských práv ze strany KLDR, ale věří, že se situace může změnit prostřednictvím bližšího vztahu obou vlád.  

Reklama

Doporučované