Hlavní obsah

Korejští vůdci se znovu potkají, tentokrát v Severní Koreji

Korejští vůdci plánují svou třetí schůzku. Řešit budou korejský mír a denuklearizaci.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Hlavy Severní a Jižní Koreje se plánují znovu potkat. Schůzka je plánována na letošní září a uskutečnit by se měla v hlavním městě Severní Koreji Pchjongjangu.

Článek

Vůdce Severní Koreje Kim Čong-un se v září setká s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem. Zprávu potvrdily obě země, přičemž odmítly zveřejnit konkrétní datum, ačkoli reportérům podle serveru CNN severokorejský mluvčí řekl, že datum stanovené je.

Schůzka by se měla uskutečnit v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu. Mun Če-in tak bude třetím jihokorejským prezidentem, který navštíví Severní Koreu, a první, který tak učiní po několika desítkách let.

Jedná se o jejich třetí setkání. Poprvé se potkali v dubnu, kdy se dohodli, že budou společně pracovat na zlepšení vztahů a na formálním ukončení korejské války. Dohodu stvrdili Pchanmundžomskou deklarací. Druhá schůzka proběhla v květnu v demilitarizované zóně obou Korejí.

Jihokorejský prezident Mun Če-in je dlouholetým zastáncem pěstování lepších vztahů mezi Korejemi. Představitelé zemí by měli probírat také denuklearizaci Severní Koreje, kterou Kim Čong-in přislíbil americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi při jejich červnové schůzce.

Reklama

Související témata:

Doporučované