Hlavní obsah

Rodiny rozdělené korejskou válkou se konečně sešly, většinu času stráví pod dozorem agentů

Rodiny, které rozdělila korejská válka, měly opět šanci se setkat.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

V severokorejském pohraničním letovisku v Diamantových horách začalo setkání členů rodin, které v 50. letech rozdělila korejská válka. Jde o první obdobnou událost od roku 2015.

Článek

Během pondělí spolu odloučení příbuzní stráví 11 hodin. Většinu času ale budou pod dozorem severokorejských agentů, a tak jim na skutečně soukromé hovory nezbude ani pár hodin.

Série setkání, kterou zaštiťuje korejský Červený kříž, se podle BBC účastní 83 Severokorejců a 89 občanů Jižní Koreje a jejich doprovod. Přítomný je i rozsáhlý tým zdravotních sester a lékařů. Věkový průměr účastníků se totiž pohybuje kolem 80 let. Nejstaršímu účastníkovi je podle agentury AFP dokonce 101 let.

„Je mi přes 90 let a nevím, kdy umřu. Proto mě velmi potěšilo, že jsem byla vybrána pro tato setkání,“ řekla agentuře Reuters Jihokorejka Mun Hjun-suk. Ta se po několika dekádách shledala se svými mladšími sestrami, které zůstaly v KLDR.

Několikadenní událost, při níž se setkají válkou rozdělení příbuzní, je výsledkem dubnového mírového jednání mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Obě země jsou oficiálně stále ve válečném stavu, válku doposud ukončily jen příměřím. Krátkodobá setkání rozdělených rodin tak vždy závisí na diplomatickém úsilí.

Během posledních 18 let se obdobných setkání uskutečnilo celkem 20, uvedla BBC. O schůzku dosud podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení požádalo asi 132 tisíc Jihokorejců. Přibližně 75 tisíc ze všech žadatelů ale od té doby zemřelo. Naposledy se odloučení příbuzní mohli shledat v roce 2015.

Reklama

Doporučované