Hlavní obsah
Online

Korejský poloostrov bude bez jaderných zbraní, dohodli lídři. Ukončí také válku

Atmosféra na hranicích Korejí je přátelská.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Jižní a Severní Korea podepíší mírovou úmluvu, která po 65 letech diplomatického napětí formálně ukončí válku. Korejští lídři to prohlásili na společném summitu.

Článek

Korejští lídři Kim Čong-un a Mun Če-in prohlásili, že do konce roku 2018 formálně ukončí korejskou válku. Samotné boje ustaly už v roce 1953, státy jsou ale dodnes formálně ve válce.

Dokument, který stanoví konec války, se bude jmenovat Pchanmundžomská mírová deklarace podle vesnice Pchanmundžom, kde se odehrává korejský summit. Lídři se také dohodli, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Konkrétní opatření ale zatím neuvedli.

Hlavy korejských států se setkaly v pohraniční vesnici Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu. Kim Čong-un se stal prvním severokorejským nejvyšším představitelem, který od korejské války v letech 1950 až 1953 vkročil na jihokorejskou půdu.

S úsměvem natáhl ruku k čekajícímu a usmívajícímu se jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi, jenž ho vítal mezi nízkými, bleděmodrými domky, které lemují hranici v Pchanmundžomu.

Oba muži si přes hranici podali ruku a pozdravili se. „Jsem nadšený, že se setkáváme na tomto historickém místě. Je dojemné, že jste došel až k demarkační linii, abyste mě osobně uvítal,” řekl Kim Čong-un.

„Setkat se na tomto místě bylo vaším velkým rozhodnutím,” odvětil Mun Če-in, oblečený v tmavém obleku doplněném světle modrou vázankou, než Kimovi pokynul, aby překročil hranici vyznačenou na chodníku.

Kim Čong-un uvedl, že chce otevřít „novou kapitolu ve vztazích obou zemí”. Mun Če-in doufá v uzavření „odvážné dohody”, která lidu obou zemí přinese jako dárek mír. Podle agentury AP navrhl Mun konání dalších summitů a Kim vyjádřil ochotu navštívit jihokorejský prezidentský palác.

  • Začíná éra míru, napsal Kim Čong-un do knihy hostů v Jižní Koreji

    Severokorejský vůdce Kim Čong-un napsal do knihy hostů v jihokorejském Domě míru v Pchanmundžomu vzkaz o míru mezi oběma Korejemi.

    „Nyní začíná nová historie. Věk míru od samého počátku,“ napsal severokorejský lídr.

  • Britský ministr zahraničí Boris Johnson po mezikorejské schůzce nečeká změnu

    Boris Johnson byl ve svém vyjádření, na rozdíl od jiných světových představitelů, skeptičtější. Prohlásil, že vzhledem ke zkušenostem s KLDR z minulosti od schůzky nečeká průlom, který by mohl vést k omezení severokorejských jaderných ambicí. Politik ale na svém Twitteru uvedl, že pozitivní výsledek dohody korejských lídrů vítá. „Severní Korea nyní musí splnit své závazky a podniknout konkrétní kroky k denuklearizaci,“ napsal Johnson.

  • Generální tajemník NATO: K úplnému vyřešení krize je ještě dlouhá cesta

    Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga k současnému dění přispěl tlak na KLDR prostřednictvím sankcí Rady bezpečnosti OSN. Stoltenberg ocenil, že se vůdci Korejí vůbec sešli, k plnému řešení krize je ale podle něj ještě dlouhá cesta.

  • Šéf české diplomacie Martin Stropnický doufá v naplnění dohody korejských lídrů

    Výsledky summitu uvítal také český ministr zahraničí Martin Stropnický. „Doufáme, že záměr obou zemí o dosažení trvalého míru na Korejském poloostrově bez jaderných zbraní bude naplněn a povede ke stabilitě v regionu,“ uvedl.

  • V Soulu v době korejského summitu propukla mánie studených nudlí

    V Soulu se tvoří dlouhé fronty před restauracemi, které prodávají tradiční severokorejské jídlo - studené nudle. Pokrm byl i na jídelním lístku při večeři obou hlavních účastníků summitu, severokorejského vůdce Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina.

    Horečka studených nudlí je podle BBC neočekávaným výsledkem summitu. Zasloužil se o to Kim sám, když podle médií na schůzce zažertoval, že slyšel, že lidé v souvislosti se summitem hodně mluví o jídle. „Tak jsem přivezl nějaké studené nudle z Pchjongjangu, aby je prezident Mun ochutnal. Pane prezidente, prosím, poslužte si,“ řekl.

    Jihokorejská tisková agentura Jonhap citovala majitele jednoho podniku ve východním Soulu, který řekl, že kvůli velkému zájmu se u podniku vyprodala místa k parkování. V jedné restauraci volali lidé radostí, když personál ohlásil, že je jejich porce připravena.

    Video: Reuters

  • Japonský premiér Šinzó Abe uvítal výsledky summitu. Další pokrok očekává po jednání KLDR s USA

    Pozitivně hodnotí summit i Japonsko, které bylo několikrát v přímém ohrožení severokorejskými raketami. „Silně doufáme, že Severní Korea po summitu zaujme konkrétní kroky. Bedlivě budeme sledovat i situaci po jednání se Spojenými státy,” řekl japonský premiér Šinzó Abe.

  • Čína: Žádná pohroma není dost silná na to, aby rozdělila opravdové bratry

    Čína, klíčový spojenec KLDR, uvítala příznivý výsledek korejského summitu. „Dnešní summit lídrů Severní a Jižní Koreje byl úspěšný," uvedlo čínské ministerstvo zahraničí. „Stará čínská báseň praví, že pohromy nejsou nikdy dost silné na to, aby rozdělily opravdové bratry, a úsměv je vše, co je třeba k odstranění těžkých pocitů,” uvedl mluvčí ministerstva.

  • Rusko: Jsme připraveni pomoci Jižní Koreji a KLDR ve spolupráci s energetikou a infrastrukturou

    Ruské ministerstvo zahraničí přišlo s nabídkou pomocné ruky při spolupráci Severní a Jižní Koreje v sektoru železnic, dodávek elektřiny a zemního plynu.

  • Tusk: Nic není nemožné, poselství z Koreje by mělo být mementem pro všechny

    Předseda Evropské rady okomentoval výsledky summitu tvrzením, že nic není nemožné. Vždy podle něj záleží jen na dobré vůli a odvaze jednotlivých lidí.

  • Trump: Korejská válka skončí, celé Spojené státy by měly být pyšné na to, co se v Koreji právě odehrává

    Foto: Donald Trump
  • Reportér BBC vyfotil v Soulu mapu Korejského poloostrova ze sedmikrásek

    Foto: Instagram/BBC
  • KLDR a Jižní Korea chtějí odstranit jaderné zbraně z poloostrova

    Severní a Jižní Korea se dohodly, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Žádná konkrétní opatření ale zatím nepředložily.

  • Tento rok formálně ukončíme válku, prohlásili Kim s Munem

    Jižní a Severní Korea podepíší mírovou úmluvu, která po 65 letech formálně ukončí válku. Prohlásili to sami korejští lídři. Dokument, který stanoví konec války, se bude jmenovat Pchanmundžomská mírová deklarace podle vesnice Pchanmundžom, kde se odehrává korejský summit.

  • Kim s Munem společně zasadili borovici, má symbolizovat mír

    Video: Lukáš Marek, AP

  • Severokorejská státní televize události nevěnovala zvláštní pozornost

    Severokorejská státní televize nevěnovala summitu zvláštní pozornost. Vysílání začalo jako obvykle záběry na posvátnou horu Pektus. O setkání Kim Čong-una a Mun Če-ina se televize jen krátce zmínila ve zpravodajské relaci. Nevysílaly se žádné záběry ani fotky ze summitu.

  • Bílý dům doufá, že korejský summit přinese mírovou budoucnost

    Spojené státy doufají, že dnešní summit nejvyšších představitelů sousedních korejských států přinese pokrok v jednání o míru na Korejském poloostrově. Uvedl to ve svém dnešním prohlášení, ze kterého cituje agentura AP, Bílý dům. Podle prezidenta Donalda Trumpa se dobře vyvíjejí i jednání USA s KLDR.

    „Doufáme, že rozhovory přinesou pokrok směrem k budoucímu míru a prosperitě pro celý Korejský poloostrov,” uvedl Trumpův úřad. Bílý dům dodal, že se těší na pokračování přípravy plánovaného setkání Trumpa s Kim Čong-unem, které by mělo proběhnout v „příštích týdnech”.

  • Vůdci se při ranním setkání bavili 100 minut o denuklearizaci

    Hlavy korejských států se při ranním setkání 100 minut bavily o denuklearizaci Korejského poloostrova. Informaci zveřejnil jihokorejský prezidentský mluvčí. Kim s Munem se shodli, že denuklearizace je jedním ze tří hlavních bodů summitu. Dalším bodem je práce na zlepšení vzájemných vztahů a hledání mírového uspořádání.

  • Ne všichni Jihokorejci jsou ze summitu nadšení, ve městě Pchadžu se protestuje

    V jihokorejském městě Pchadžu lidé protestují proti setkání Kim Čong-una a Mun Če-ina. Na transparentech měli například hesla „Mun je mnohem nebezpečnější než rakety” nebo „Zastavte genocidu v KLDR”.

    Protesty Jihokorejců proti korejskému summitu.Video: Lukáš Marek, AP

  • Kim: Cesta k posvátné hoře by pro Mun Če-ina nebyla kvůli špatným silnicím v KLDR pohodlná

    Na korejském summitu došlo i na nečekané téma, totiž na kvalitu severokorejských silnic a dopravy obecně. Severokorejský vůdce Kim Čong-un přiznal, že tyto cesty nejsou dobré, když jeho jihokorejský protějšek prezident Mun Če-in projevil přání KLDR navštívit a jet k posvátné hoře Pektu. Hora je u čínské hranice a podle Munova mluvčího Kim k prezidentovu přání řekl, že by to asi nebylo moc pohodlné, jelikož severokorejská dopravní infrastruktura není dobrá.

  • U jednacího stolu při summitu nechyběla Kimova sestra

    Mladší sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una zaujala při prvním kole dnešního korejského summitu u jednacího stolu prominentní místo. Kim Jo-čong seděla vedle bratra, překročila s celou delegací hraniční linii mezi oběma korejskými státy a byla u jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Kromě ní byl při tomto setkání podle agentury AP přítomen z KLDR už jenom bývalý šéf tajné služby Kim Jong-čchol, který nyní řídí agendu vztahů s Jižní Koreou.

Reklama

Hlavní zprávy