Hlavní obsah

Korejci doufají, že nadcházející mezikorejský summit otevře hranice. Rodiny jsou rozdělené už dekády

Korejci doufají, že nadcházející mezikorejský summit otevře hranice. Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Korejci si od pátečního summitu slibují mír a uklidnění vztahů na Korejském poloostrově.

Článek

Už tento pátek se setkají vrcholní představitelé Severní a Jižní Koreje. Mezikorejský summit se má konat poprvé po více než deseti letech. Jihokorejský prezident Mun Če-in na něm bude jednat se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Na konci května či na začátku června se má sejít i s Trumpem na americko-jihokorejském summitu.

Hlavními tématy nadcházejícího setkání má být denuklearizace Korejského poloostrova a nastolení míru. Korejci z obou zemí také doufají, že dojde opět k otevření hranic a nuceně rozdělené rodiny se budou po letech moci znovu setkat. Rozdělené rodiny se v minulosti mohly navštěvovat relativně pravidelně, kvůli vzrůstajícímu napětí v posledních letech ale k mimořádnému otevření hranic už dlouho nedošlo.

Kvůli nadcházejícímu jednání Soul také nedávno pozastavil propagandistické vysílání na sever.

„Doufáme, že toto rozhodnutí přiměje obě země upustit od kritiky i propagandy a přispěje k mírotvornému procesu i novému začátku,” uvedlo v prohlášení jihokorejské ministerstvo obrany. I KLDR má na hranicích obdobná zařízení a pouští propagandu na jižní stranu. V únoru po zahajovacím ceremoniálu zimních olympijských her, kdy Jižní Koreu navštívila severokorejská delegace, snížila KLDR hlasitost svých reproduktorů. Jihokorejské ministerstvo obrany nemohlo ověřit, zda nyní s vysíláním propagandy přestala i severní strana.

Reklama

Související témata:

Doporučované