Hlavní obsah

Jihomoravské nemocnice čekají kvůli ztrátám na kompenzační úhradovou vyhlášku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba uvedl, že bez kompenzací by nemocnice byla ve ztrátě v řádu stovek milionů korun. Obdobně by na tom podle mluvčí Dany Lipovské byla i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Článek

Milionové ztráty by měly krajské nemocnice, například ve Znojmě nebo v Kyjově. Nemocnice počítají s tím, že po těžkém roce budou zaměstnanci v létě čerpat dovolenou.

Pokud by se ztráty počítaly podle mechanismu, který byl před koronavirem, měla by Fakultní nemocnice ztrátu stovky milionů. „Plánované výnosy a operace ale nebyly, péče byla ztrátová. Řešíme s ministerstvem, jak to dát do pořádku,“ uvedl Štěrba.

Podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché se loni vlivem snížené hospitalizační i ambulantní péče čekalo snížení výnosů, na druhé straně se ale zvýšily náklady, například na odměny či na materiál, jako ochranné pomůcky a podobně. „Problém řeší kompenzační úhradová vyhláška. Dochází ke kompenzaci jak zvýšených nákladů, tak i výpadku produkce. Přesná výše výnosů bude řešena při vyúčtování zdravotní péče za rok 2020 ve druhé polovině roku 2021. Očekáváme nárůst výnosů na úrovni 15 procent,“ uvedla Plachá. Personální situace se zásadně nezměnila. „Stále nám chybí zdravotní sestry. V létě budeme mít určitě zájem, aby si zdravotníci vybrali dovolenou a odpočinuli si. Nemocnice tak možná pojede přes léto u operací na 85 procent,“ řekla Plachá.

Bez kompenzací by měla ztráty ve stovkách milionů i Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. „Čekáme na kompenzační vyhlášku a podle toho bude jasné, jak to ekonomicky dopadne. Dopady jsou nejvíce vidět ve skluzu ohledně plánovaných operací, což se jen tak nedožene,“ řekla mluvčí nemocnice Lipovská. Podle ní v covidové pandemii pracovníků nepřibylo ani neubylo. „Už před covidem nám chyběly sestry, konkrétně asi 30 sester. Kvůli tomu jsme měli a máme zavřených několik lůžek na kardiologii a na chirurgii. To je dlouhodobý problém,“ uvedla mluvčí. Podle ní nemocnice ví, že musí dohánět ztrátu a více operovat. „Na druhé straně se to určitě nebude dít za každou cenu a umožní se zdravotníkům vybrat i dovolené. Musí se najít kompromis,“ dodala Lipovská.

Koronavirová pandemie stála znojemskou nemocnici podle její mluvčí Petry Veselé desítky milionů korun. „Mohly jsme je využít například na obměnu přístrojů či rekonstrukci některých oddělení. Takto byly investovány do ochranných pomůcek nebo úprav oddělení na covidové jednotky a jejich vybavení,“ uvedla Veselá. Podle ní v řadách personálu chybí jednotky zaměstnanců, především laboranti. Nemocnice také počítá s tím, že v létě budou zaměstnanci čerpat dovolenou. „Pracovali několik měsíců v plné zátěži bez možnosti odpočinku. Časové ztráty odložení operací nelze dohnat. Na ortopedické operace čeká přibližně 400 pacientů,“ řekla Veselá.

Ztrátu v nákladech kolem 100 milionů a ve výkonech asi 177 milionů počítá kyjovská nemocnice, uvedl její mluvčí Filip Zdražil. Podle něj se ztráta počítá, kdyby nebyl covid a operovalo by se v běžném režimu. „Ztráty za první koronavirový kvartál nelze dohnat. Bude na pojišťovnách, jak přihlédnou k mimořádné situaci a nastaví parametry kompenzační vyhlášky,“ řekl Zdražil. Navíc není konec roku a vše se podle něj může opakovat. Personál se podle něj operativně přesunoval z uzavřených oddělení na covidová. „Přijímali jsme výpomoc podle potřeby na dohody. Uvažuje se o přijetí zaměstnanců do trvalého pracovního poměru na odběrové místo, při plném provozu nemocnice nelze vyčleňovat sestry na služby k odběrům,“ řekl Zdražil. Podle něj jsou lidé z provozu s plným nasazením unavení a zaslouží si dovolenou.

hor kš

Reklama

Související témata:

Doporučované