Hlavní obsah

Jihomoravské nemocnice pomalu stahují počet plánovaných operací

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Nemocnice v Jihomoravském kraji o prázdninách částečně omezily plánované operace, jejichž počet za poslední rok narostl v důsledku omezení zavedených kvůli pandemii koronaviru.

Článek

Na některé zákroky, především ortopedické, se ale stále čeká. Někde jsou čekací doby i víc než rok a čekají desítky a někde i stovky pacientů. ČTK to zjistila od zástupců nemocnic.

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně je skoro 200 odložených operací na ortopedii, pod kterou spadají například výměny kloubů. Jinde čekají desítky lidí. „Přes prázdniny jsme se i přes personální problémy snažili co nejvíce dohánět ‚koronavirový skluz‘. Se zvýšenou operativou počítáme i v příštích měsících. Nicméně čekací doba na endoprotézy velkých kloubů, která se nám prodloužila na téměř dva roky, se zkracuje jen velmi pomalu. Myslím si, že k dosažení normalizace, tedy čekací doby kolem jednoho roku, budeme potřebovat ještě tak jeden až dva roky,“ uvedl přednosta I. ortopedické kliniky Tomáš Tomáš.

Kratší dobu čekají lidé na chirurgii, kde řeší například operace křečových žil a podobně. „Čekací doba je stále delší než obvykle, ale podařilo se to stáhnout. Standardně byla čekací doba jeden až dva měsíce podle typu operace, nyní je to o dva měsíce déle,“ uvedl přednosta II. chirurgické kliniky Robert Staffa.

Nejlepší je situace na neurochirurgii. „Naši lékaři již odoperovali vše, co odložili. Výjimkou je pár pacientů, kteří nechtěli operaci o prázdninách a o další odklad vyloženě požádali. Nyní jsou tedy na neurochirurgii standardní čekací doby v řádech týdnů, do měsíce,“ uvedl přednosta neurochirurgické kliniky Radim Jančálek.

Zhruba 1000 pacientů čeká na operační zákrok v Nemocnici Znojmo. „Jen na ortopedii máme skluz asi 400 pacientů. Elektivní péče běží na necelých 70 procent. Ke stoprocentnímu obnovení zatím nedošlo s ohledem na nedostatek anesteziologů,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Veselá. Podle ní navíc personál nemohl v covidové pandemii čerpat až osm měsíců dovolenou. „Proto se snažíme zohlednit i to, že si personál musí odpočinout a načerpat síly. Přesto je nyní operativa na prázdniny nastavená na více sálech, než bývalo obvyklé. Od září je v plánu obnovit provoz centrálních operačních sálů na 100 procent,“ řekla Veselá.

U některých odborností se podařilo snížit počet čekatelů i kyjovské nemocnici, uvedl její mluvčí Filip Zdražil. „Nejdelší čekací lhůty, třeba i rok, evidujeme na ortopedii a urologii navzdory tomu, že tamní personál čerpal dovolenou jen v omezeném rozsahu. Částečně je na vině omezení následné péče, protože jsme rekonstruovali detašované oddělení rehabilitace ve Veselí nad Moravou. Stavební práce nyní končí a na podzim čekáme, že budeme dlouhý zástup čekatelů účelněji redukovat,“ dodal Zdražil. Nejdelší lhůty v řádu měsíců u ortopedických operací má i břeclavská nemocnice. Podle její mluvčí Elišky Windové se přes prázdniny běžně omezují operace kvůli dovoleným, letos to ale bylo minimální.

Reklama

Doporučované