Hlavní obsah

Jihomoravský filmový fond dostane od Brna 5 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnští radní doporučili zastupitelům, aby schválili podporu pro Jihomoravský filmový nadační fond pět milionů korun. Vedení města o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

Článek

Fond poskytuje peníze filmařům formou dotace. Podmínkou udělení je její útrata v Jihomoravském kraji. Cílem fondu je přitáhnout filmové produkce do Brna a do kraje a zviditelnit region a místa v něm.

Fond založilo v roce 2018 Brno společně s Jihomoravským krajem, každá ze stran do něj každoročně vkládá pět milionů korun. Brno chtělo původně příspěvek loni zvýšit na deset milionů korun, zastupitelé ale v květnu hlasovali pro příspěvek v původní výši kvůli snížení příjmů městského rozpočtu v důsledku opatření proti pandemii koronaviru.

Za tři roky působnosti fond podpořil 60 projektů příspěvky ve výši téměř 28 milionů korun. Některé z podpořených filmů získaly i řadu ocenění nejen na festivalech. „Producent a režisér Václav Marhoul v Brně natočil část svého oceňovaného celovečerního snímku Nabarvené ptáče a mimo jiné získal celkem osm cen Český lev. Dalšími podpořenými projekty, které aspirují na ocenění, jsou celovečerní hraný film Petra Zelenky Modelář a krátkometrážní studentský film vznikající ve spolupráci s FAMU Hranice. Tyto snímky jsou nominovány na ceny Český lev 2021,“ uvedl radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Podle náměstka primátorky Tomáše Koláčného (Piráti) s sebou nese podpora fondu ekonomický efekt. „Podle vyúčtování projektů podpořených v první výzvě roku 2018 byl ekonomický dopad 128,38 procenta. Reálně to znamená, že Jihomoravský kraj touto podporou získal téměř 3,5 milionu korun nad rámec dotace. Dle plánovaných a dosud vyúčtovaných nákladů v roce 2019 by se měl ekonomický dopad pohybovat kolem 230 procent, konkrétně tak jde o 11,6 milionů korun zisku,“ dodal Koláčný.

Reklama

Související témata:

Doporučované