Hlavní obsah

Jihomoravský kraj nechá dotaci pořadatelům bitvy tří císařů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihomoravský kraj nesebere dotaci pořadatelům každoroční připomínky bitvy tří císařů, která se letos kvůli koronaviru uskuteční v omezené míře a hlavně prostřednictvím on-line přenosů.

Článek

Odpadla například tradiční ukázka bitvy u Tvarožné na Brněnsku. Kraj rozdělil 3,7 milionu korun, pořadatelé si částku budou moct nechat na příští ročník. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Na letošek připadá 215. výročí bitvy tří císařů. Na slavkovské bojiště ale od pátku do neděle kvůli protiepidemickým opatřením tisíce uniformovaných účastníků z celého světa nezamíří. Radní kraje dnes rozhodli, že si pořadatelé mohou peníze nechat na příští rok a vyčerpat je do 31. prosince 2021.

Jihomoravský kraj považuje téma napoleonských bitev za významný mezinárodní fenomén a má zájem na realizaci akcí v příštím roce, uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). „Rozhodli jsme, že ponecháme peníze na realizaci těchto akcí v příštím roce. Doufám, že se do té doby situace kolem koronaviru zlepší natolik, že se budou konat v plném rozsahu,“ dodal hejtman.

Jihomoravský kraj letos na bitvu u Slavkova rozdělil přibližně 3,7 milionu korun osmi pořadatelům. Schválená částka byla menší než v předchozích ročnících, protože někteří organizátoři se rozhodli letošní akce nepořádat.

Na facebookovém profilu @bitvauslavkova už od soboty 21. listopadu funguje on-line vysílání. V pátek se na slavkovském zámku setkají rakouský císař František I. s ruským carem Alexandrem I., aby se připravili na sobotní bitvu. Ta začne 28. listopadu tradičním ceremoniálem „Vítání slavkovského slunce“ na vrchu Žuráň. Následovat bude symbolická vojenská přehlídka na návsi v Tvarožné, poté se vojáci vydají na devítikilometrový pochod k památníku Mohyla míru, kde vzdají hold obětem válek.

Slavkovský zámek v sobotu nabídne virtuální pohled do vojenského tábora i polní kuchyně. Vrcholem slavkovského videoprogramu bude proslov Napoleona ze zámku a také modlitba za padlé v zámecké kapli. Nedělní audiovizuální výstřely zazní z jižní části slavkovského bojiště, ze Sokolnic, v podání spolku Acaballado. Spolek připravil bitevní ukázku z autentického místa bojů.

Reklama

Doporučované