Hlavní obsah

Jindrák: Cestu do Moskvy jsme s Hamáčkem řešili v týdnu, kdy byl na zahraničí

Foto: Profimedia.cz

Rudolf Jindrák.

Reklama

Přesný program cesty šéf hradního zahraničního odboru s vicepremiérem neprojednával, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Na Pražském hradě už v zahraničním odboru bylo sepsané pozvání pro prezidenta Vladimira Putina na případný summit s Joem Bidenem v Praze. Vznikalo jako součást a podpora možného programu cesty Jana Hamáčka do Moskvy. Vzhledem ke zrušení cesty vicepremiéra v předvečer oznámení toho, že na antentátu ve Vrběticích má podíl ruská rozvědka, ovšem nikdy nebylo projednáno a podepsáno.

To, že cestu do Moskvy řešil vicepremiér Jan Hamáček právě i s Hradem, potvrdil Seznam Zprávám ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

Znovu se tak potvrzuje zjištění Seznam Zpráv, že Jan Hamáček chtěl naprosto vážně vycestovat do Moskvy poté, co se jako vicepremiér a ministr vnitra dozvěděl od bezpečnostních složek informace o zapojení ruského komanda GRU do výbuchu ve Vrběticích. Při něm zahynuli dva čeští občané.

Rudolf Jindrák dnes svá slova korigoval, proto Seznam Zprávy přinášejí přepis i audiozáznam rozhovoru.

Podle informací Seznam Zpráv s vámi pan vicepremiér Hamáček řešil otázku případného summitu Biden-Putin v Praze. Co jste tedy v souvislosti s plánovanou cestou Jana Hamáčka do Moskvy přesně řešili?

Je to pravda. Já tedy nemám moc co k tomu dodat, protože o té kauze skutečně vím velmi málo, ale co se týče pozvání pana Bidena, bylo to v nějakém stadiu diskuzí s panem prezidentem i s panem premiérem. Tedy, že to musí být akce, kde zvacím subjektem je prezident, protože to je prezidentská úroveň. Bavili jsme se o tom, že by to byla jedna z možností, kdy tehdejší ministr zahraničních věcí na nějaké odpovídající úrovni v té Moskvě, pokud by tam vůbec jeli, mohl to pozvání prezentovat. To je všechno, co o tom vím. Měli jsme to pozvání napsané, ale nedošlo k tomu, ani to nebylo odesláno, ani to nebylo předáno.

Takže o tom věděl pan prezident i pan premiér, že toto se nějakým způsobem řešilo a bylo tedy napsáno i pozvání?

Pozvání napsáno nebylo, protože není podepsané. Co se rodilo v mé hlavě, je jiná věc. Jenom říkám obecně, v takovéto záležitosti musí být konsenzus vlády a prezidenta, samozřejmě, protože to je prezidentská úroveň. Máme na to už precedenty. Byl tady už pan prezident Obama tenkrát s prezidentem Medveděvem, takže to je nějaký proces.

Není to tak, že si to někdo jenom řekne. Musí tam být nějaký konsenzus. Ale je to věc delší přípravy, na což nebyl čas, protože, víte sama, pan Hamáček oznámil ten úmysl, že oslovil ty naše ambasády a pak už za dva dny to všechno bylo vlastně jinak.

Pan prezident o tom tedy věděl?

Ne, my jsme o tom nemluvili s panem prezidentem.

Vy jste ale na začátku říkal, že ano, že se to diskutovalo mezi panem prezidentem a panem premiérem…

Myslel jsem, že se to musí probrat samozřejmě. Ale my jsme neměli nějakou debatu na to téma. Neměli. Ani s jedním, ani s druhým. To se nestihlo.

Vy jste řešil s panem Hamáčkem, i jaký bude mít v Moskvě program?

Ne, ne, vůbec ne. Ne, já jsem ho neznal. Já nevím, jestli někdo jiný, ale já ne. Já určitě ne.

Nicméně pan Hamáček vás v této souvislosti oslovil?

Ano, je to možné tak říct. On byl v té době ministrem zahraničních věcí. Ano, je to možné tak říct. Ale nijak konkrétně jsme se o tom nebavili.

A který den to bylo?

To nevím.

Ale bylo to v tom týdnu, kdy byl ministrem zahraničí?

Ano, v tom týdnu.

Reklama

Doporučované