Hlavní obsah

Nové zjištění: Na přípravě Hamáčkovy cesty do Moskvy se podílel i Hrad

Foto: vláda.cz

Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

Reklama

Seznam Zprávy přinášejí nové informace ke skandálu vicepremiéra a šéfa ČSSD, který se s informacemi o ruském útoku na vrbětický sklad chystal vycestovat do Ruska.

Článek

S přípravami na cestu do Moskvy Hamáčkovi pomáhala i prezidentská kancelář. Potvrdil to Rudolf Jindrák, šéf jejího zahraničního odboru. Pomoc se týkala Hamáčkova záměru uspořádat v Praze summit amerického a ruského prezidenta, který chtěl v Moskvě prezentovat.

„Je to pravda,“ řekl Seznam Zprávám Rudolf Jindrák. „Co se týče pozvání pana prezidenta Bidena, bylo to v nějakém stadiu diskuzí s panem prezidentem i s panem premiérem, že to musí být akce, kde zvacím subjektem je prezident, protože to je prezidentská úroveň,“ dodal Jindrák. Vylíčil i to, že se o americko-ruském summitu bavili právě v souvislosti s plánovanou cestou Jana Hamáčka do Moskvy.

Tato nová informace je další v řadě, která jednoznačně vyvrací Hamáčkovu následnou teorii „kamufláže“, kdy se prý jen naoko chystanou cestou do Moskvy snažil vytvořit prostředí, aby mohl český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka přiletět „nepozorovaně“ do Prahy na konzultace kolem postupu státu v kauze Vrbětice.

Znovu se tak potvrzuje zjištění Seznam Zpráv, že Jan Hamáček naopak chtěl naprosto vážně vycestovat do Moskvy poté, co se jako vicepremiér a ministr vnitra dozvěděl od bezpečnostních složek informace o zapojení ruského komanda GRU do výbuchu ve Vrběticích. Při atentátu komanda na muniční sklad na podzim 2014 zahynuli dva čeští občané.

Do soboty 17. dubna šlo o tajnou informaci, kterou disponovala jen velmi omezená skupina lidí. Jan Hamáček, který o ní věděl nejpozději od 7. dubna, rozjel velké přípravy na moskevskou cestu.

Sotva nechal z vlády odvolat Tomáše Petříčka (12. dubna) a sám si dočasně sedl na uvolněný post ministra zahraničí, rozjel velkolepý plán: Odjede do Moskvy na jednání mimo jiné s předsedou ruské Státní dumy Vjačeslavem Volodinem, jedním z nejbližších spolupracovníků Vladimira Putina. Jednat měl o nákupu milionu dávek vakcíny Sputnik V a také o možnosti uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.

„Hamáček to chtěl použít při obchodu“

Svůj záměr řešil i se šéfy několika tajných služeb, policejním prezidentem či českým velvyslancem v Moskvě na setkání na Ministerstvu vnitra (15. dubna).

Takto popsal jeden z účastníků schůzky Hamáčkovu snahu předat ruské straně při té příležitosti informace o vyšetřování Vrbětic: „Když s tím přišel, tak jsem na něj koukal překvapeně. To bylo tak, že chtěl Volodina postavit před hotovou věc až na té návštěvě,“ uvedl pro Seznam Zprávy. Jeho identitu redakce chrání, tento muž, stejně jako ostatní svědci, bude vypovídat při policejním vyšetřování Hamáčkovy schůzky, které se tento týden po článcích Seznam Zpráv rozjelo.

Další účastník schůzky, rovněž pod příslibem anonymity, k informacím o Vrběticích dodal: „Hamáček to chtěl použít při obchodu s Rusy.“

Hamáčkův plán potvrdil Seznam Zprávám další zdroj, vysoce postavený vládní úředník: „Věděli jsme o nápadu Jana Hamáčka vyjednat řešení Vrbětic za Sputnik a summit Biden-Putin v Praze, ale měli jsme za to, že je to velmi špatný nápad.“

Účastníci setkání na Ministerstvu vnitra 15. dubna, tedy šéfové tajných služeb, policejní prezident a nakonec i velvyslanec Pivoňka, Hamáčka nakonec přesvědčili, že za okolností, kdy jsou vyšetřovány Vrbětice, do Ruska odletět nemůže. Hamáčkovy do té doby i veřejně anoncované snahy o nákup Sputniku (informoval o tom osobně i pardubického hejtmana Martina Netolického) či summit prezidentů tak nakonec spadly pod stůl.

Dva dny nato, tedy v sobotu 17. dubna, premiér Babiš a vicepremiér Hamáček na narychlo svolané tiskové konferenci oznámili, že policejní vyšetřování odhalilo zapojení ruských agentů do výbuchů vrbětického skladu, jimž padli za oběť dva jeho zaměstnanci, a v důsledku toho Česko přistupuje k vyhoštění 18 ruských diplomatů.

To se stalo poté, kdy Babiš s Hamáčkem z dotazů novinářů pochopili, že informace o vrbětickém vyšetřování už prosákly do médií.

Jindrák: Pozvání bylo napsané

Plánovanou cestu do Moskvy i její náplň od té doby Jan Hamáček prezentoval jako těžko uvěřitelnou kamufláž. Postupné odkrývání detailů ale ukazuje, že šlo o regulérní cestu, do jejíž příprav byla zapojena řada lidí, včetně politiků ze Slovenska i Ruska a včetně kanceláře prezidenta.

Mimochodem Miloš Zeman dodnes trvá na tom, že kauza Vrbětice má dvě rovnocenné vyšetřovací verze (vedle té ruské i českou, tedy podezření na neodbornou manipulaci s výbušným materiálem).

Seznam Zprávy při rozplétání detailů zákulisí Hamáčkovy cesty promluvily i s bývalým velvyslancem v Rusku a USA Petrem Kolářem. Ten právě ve vztahu k návrhu na summit prezidentů Bidena a Putina, který chtěl Hamáček prezentovat v Moskvě, uvedl: „Nemohl by tam jet bez vědomí prezidenta, protože pokud chtěl domlouvat summit Biden-Putin v Praze, tak by oba dva museli být pozváni prezidentem. Jsou to hlavy států a musí být pozvány hlavou státu, pokud se má návštěva odehrát na našem území.“

Proto Jan Hamáček jednal s prezidentskou kanceláří, jak potvrdil Rudolf Jindrák, vedoucí jejího zahraničního odboru.

„Bavili jsme se o tom, že by to byla jedna z možností, kdy by tehdejší ministr zahraničí na nějaké odpovídající úrovni v té Moskvě, pokud by tam vůbec jeli, mohl to pozvání prezentovat. To je všechno, co o tom vím. Měli jsme to pozvání napsané, ale nedošlo k tomu. Ani to nebylo odesláno, ani předáno,“ vysvětluje Jindrák.

Hamáčkova cesta do Moskvy, kde měl pozvání předat, byla totiž odvolána v pátek 16. dubna poté, co premiér Andrej Babiš veřejně svému vicepremiérovi vzkázal, ať cestu zruší. Babiš tou dobou rovněž už druhý týden disponoval informacemi o vrbětické kauze.

Nejedlý: Opravdu se nechci vyjadřovat

Podle informací Seznam Zpráv se v Hamáčkově cestě do Moskvy měl angažovat i poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý, muž s diplomatickým pasem a bohatými kontakty v Ruské federaci, kde sám dlouhodobě působil. V minulosti se několikrát s prezidentem Zemanem přímo účastnil i schůzek s Vladimirem Putinem.

Podle zdroje Seznam Zpráv se o angažmá Martina Nejedlého v cestě do Ruska zmiňoval sám Hamáček.

„Snažně prosím, já se k tomu nechci vůbec vyjadřovat. Děkuju. Opravdu. Moc se vám omlouvám. Já nemám co schovávat, ale opravdu se k téhle věci nechci vyjadřovat,“ žádal Martin Nejedlý, když mu Seznam Zprávy položily dotaz, zda s Janem Hamáčkem osobně cestu do Moskvy řešil.

Program Hamáčkovy ruské návštěvy

Na návštěvu Jana Hamáčka v Moskvě se vážně chystali i zaměstnanci české ambasády v Rusku. Seznam Zprávám to potvrdil vysoce postavený úředník Ministerstva zahraničních věcí.

Jak přesně měla Hamáčkova cesta probíhat?

- Přílet do Moskvy plánoval vicepremiér a tehdy i ministr zahraničí na pondělí 19. dubna odpoledne. Ten den pak už byla v programu jen večeře v rezidenci.

- V úterý odpoledne, kolem půl třetí, měl Jan Hamáček potvrzenou schůzku s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem, který má na starosti vakcínu Sputnik V.

- Ve středu ráno měl Jan Hamáček posnídat s Vjačeslavem Volodinem, předsedou ruské Státní dumy a jedním z nejbližších spolupracovníků Vladimira Putina. Po prohlídce Moskvy měl kolem půl čtvrté odpoledne odletět zpět do Prahy.

Právě ranní schůzka s Volodinem měla být klíčová. Jan Hamáček na ní údajně chtěl předjednat návštěvu Vladimira Putina v Praze a případný společný postup ve vyřešení kauzy Vrbětice. Přesně to zdroje Seznam Zpráv potvrzují, Jan Hamáček to stále označuje za lež a svou cestu pořád označuje jako kamufláž.

Beroun: Ta věc se vyšetřuje a budu vypovídat

Poté, co Seznam Zprávy s odvoláním na důvěrné, ale doložené informace v úterý oznámily, že chtěl Hamáček v Moskvě vyměnit informace o Vrběticích za milion vakcín Sputnik V, byla jeho verze o „kamufláži“ definitivně rozbita.

Plán na cestu do Moskvy, i když ve výsledku zrušenou, potvrdil ve čtvrtek mimo jiné ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun při zasedání poslanecké komise. Poslanci následně Hamáčka vyzvali, aby „srozumitelně a pravdivě vysvětlil“, proč cestu chystal. To se zatím nestalo.

Jan Beroun mimochodem poskytl v posledních dnech několik informací, z nichž bylo jasné, že by se Hamáček při své cestě tématu Vrbětice sotva vyhnul. Rusové totiž o našich do té doby tajných informacích o nových poznatcích při vyšetřování útoku na muniční sklad věděli. „Jednoznačně vidíme zvýšenou aktivitu různých proruských sociálních sítí, dezinformací a zkreslených interpretací faktů. Bylo to vidět s předstihem, než došlo k vlastnímu oznámení toho případu,“ uvedl Beroun v Hospodářských novinách. „Takže Rusové na to zjevně byli připraveni a přizpůsobili tomu svou strategii.“

Beroun se veřejně nechtěl vyjadřovat k tomu, jak a čím přesně přesvědčili účastníci setkání na Ministerstvu vnitra 15. dubna vicepremiéra Hamáčka, aby od cesty ustoupil. Na otázky Seznam Zpráv po svém vystoupení před poslanci komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství odpověděl: „V tuto chvíli nemohu nic komentovat. Ta věc se policejně vyšetřuje a budu vypovídat.“

Na policejní vyšetřování a své plánované výpovědi se odkazují i další účastníci schůzky na vnitru včetně policejního prezidenta Jana Švejdara.

„Hamáček se lekl, že si ho Rusové nahrají“

Bývalý velvyslanec v Moskvě Petr Kolář říká: „Neumím si představit, že by Jan Hamáček s Rusy během svých jednání v Moskvě vůbec o Vrběticích nemluvil. Měl tam být v době, když oni už nejspíš věděli, že naše služby mají důkazy o tom, co se ve Vrběticích stalo. Že Rusové věděli, co víme, ostatně potvrdil i generál Beroun.“

Návštěvu a jednání s Rusy Hamáčkovi šéfové tajných služeb a policie nakonec večer 15. dubna vymluvili, a to přesto, že zprvu byl na Hamáčkově straně i Vítězslav Pivoňka, velvyslanec v Rusku.

„Pivoňka změnil názor až později,“ říká jeden z účastníků setkání. „Až když ostatní říkali, že je to úplně mimo.“

Hamáčka nakonec přiměl ustoupit od cesty jeho strach. Obával se, že si ho Rusové nahrají a pak ho budou vydírat.

„V jednu chvíli se zeptal Pivoňky, jestli by si ho ti Rusové nahráli, a on řekl, že by si ho nahráli. Beroun mu řekl, že je blázen, že si ho Rusové nahrají a budou ho vydírat. Že je to úplné bláznovství,“ popisuje vývoj debaty s ministrem Hamáčkem utajený zdroj Seznam Zpráv, přímý účastník setkání.

Hamáček zatím ohledně skutečných motivací pro cestu do Moskvy mlčí. Na otázky Seznam Zpráv odmítá odpovědět, vyhýbá se i přímé konfrontaci.

„Vrbětice mohly být odloženy,“ potvrdil šéf žalobců

Důležitým detailem je i to, že od nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana věděl, že kauza Vrbětice se v Česku nikdy nemusí dostat k soudu. Pavel Zeman to opakovaně říkal už od 7. dubna, kdy se poprvé členové vlády dozvěděli detaily o ruském útoku na muniční sklad.

„Prezentoval jsem v obecné rovině reálné možnosti ukončení věci, kdy jednou z nich je vámi dotazovaný způsob odložení věci,“ potvrdil nejvyšší státní zástupce Zeman, ostatně další účastník setkání na Ministerstvu vnitra 15. dubna. Ten ale přijel až na polední chvíli, v době, kdy už podle informaci Seznam Zpráv Hamáček od cesty do Moskvy upustil.

Stopy v prezidentově projevu

Co přesně mohl Hamáček Rusům nabídnout, ukázal před dvěma týdny Miloš Zeman ve svém projevu: „Mohu konstatovat, že ve zprávě BIS se uvádí, že neexistují důkazy ani svědectví, že by tito dva agenti byli ve vrbětickém areálu… Na druhé straně pracujeme s dvěma verzemi – že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem. Ta druhá – že šlo o akci cizí rozvědky. Beru obě verze vážně.“

Andrej Babiš, který stejně jako Jan Hamáček od 17. dubna opakuje, že vyšetřovací verze je jen jedna, a to zapojení ruských agentů do výbuchu, cestu do Moskvy od začátku odmítal. Hamáčkovi dokonce ještě 16. dubna veřejně vzkazoval, ať od ní ustoupí. Den předtím mu dokonce vzkázal: „Vakcíny nejsou agenda pana Hamáčka a ta cesta není ideální.“

Po vypuknutí skandálu s Hamáčkovou cestou premiér Babiš v Poslanecké sněmovně řekl, že se o cestě dozvěděl z Hamáčkova Twitteru. „Mně se to nelíbilo. Pan Hamáček se k tomu vyjadřoval a já už nevím, co bych na to řekl,“ uvedl při poslaneckých interpelacích Babiš.

Na doplňující dotaz šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, zda Hamáčkovi věří, premiér už přímo neodpověděl.

Reklama

Související témata:

Doporučované