Hlavní obsah

Hamáček ztracen v příběhu o kamufláži. Takhle se sám usvědčil ze lži

Terén Kristiny Cirokové: Jak se vicepremiér Jan Hamáček sám ztrácí ve svém příběhu o moskevské kamufláži.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

Jak reagoval vicepremiér a ministr vnitra, když jej reportéři Seznam Zpráv poprvé konfrontovali s dotazy na schůzku v jeho kanceláři z 15. dubna? Rozplétání příběhu „Sputniky za Vrbětice“ v novém díle publicistického pořadu Terén.

Článek

Seznam Zprávy v úterý zveřejnily zjištění o schůzce, která se v půli dubna ve večerních hodinách odehrála v kanceláři ministra vnitra. Jan Hamáček zde podle několika zdrojů vylíčil svůj plán na cestu do Moskvy. Plán, který posléze vydával za politickou kamufláž před oznámením vrbětického útoku, na ní podle těchto zdrojů vylíčil zcela jinak. Zvažoval vyměnit mezinárodní skandál související s útokem za dodávky vakcíny Sputnik V a možnost, že by se v Praze uskutečnil vrcholný politický summit Joea Bidena a Vladimira Putina.

V úvodním videu se můžete podívat, jak reagoval, když jej s dotazy na tuto schůzku poprvé konfrontovali novináři Kristina Ciroková a Janek Kroupa.

Při natáčení pořadu Terén se také Jan Hamáček sám usvědčil z nepravdivých výroků. Původně tvrdil, že na programu moskevské cesty byla napevno domluvená jedna schůzka. Pod tlakem okolností postupně přiznal další.

Minulé pondělí se Seznam Zprávy ptaly Jana Hamáčka, jaký byl plánovaný program jeho návštěvy v Moskvě. Odpověděl, že jediný bod programu byla schůzka s ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem.

„Tam bylo jednání s panem ministrem Manturovem, který je šéfem fondu, který vlastně zaštiťuje celý ten projekt Sputnik. To bylo potvrzené, to dokonce vyšlo i v ruských médiích,“ prohlásil Jan Hamáček. Na otázku, zda měl ještě další potvrzenou schůzku, zazněla jasná odpověď: „Ne.“

O týden později se ale sám usvědčil ze lži. Na úterní tiskové konferenci totiž přiznal další schůzku – tentokrát s šéfem Státní dumy Vjačeslavem Volodinem. Vicepremiér si dokonce najednou vzpomněl i na takový detail, že mělo jít o snídani.

„Co se týká té schůzky s Vjačeslavem Volodinem. To je můj bývalý kolega, a když já jsem byl předsedou parlamentu, tak jsme se poznali. A mně přišlo logické to tam zakomponovat, takto to tam bylo nastavené. Bylo to formou nějaké snídaně, tuším, v tom programu, který ve finále samozřejmě šel pod stůl,“ prohlásil Jan Hamáček.

„Celé to působí poměrně nevěrohodně. Působí to takovým dojmem, že pan Hamáček vždycky přizná jenom to, co praskne. A právě to, jak postupně se některé věci odkrývají a on je tedy postupně přiznává, tak působí velmi nevěrohodně,“ okomentoval Hamáčkovy výroky pro pořad Terén politolog Tomáš Lebeda.

Verzi o tom, že cesta Jana Hamáčka do Moskvy měla být zastírací manévr, navíc před poslanci komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství popřel ředitel této tajné služby Jan Beroun.

Více v úvodním videu.

Reklama

Doporučované