Hlavní obsah

Jízda autem zdražila: benzin stojí stejně jako první měsíc po covidu

O kolik jízda autem zdražila a kde bude stát plná nádrž nejvíce a nejméně?Video: Jan Marek, CCS

 

Reklama

Ceny na čerpacích stanicích v Česku dál rostou. Jenom za poslední týden stouply o dalších více než 30 haléřů. Rozdíl je přitom znatelnější u benzinu. Oproti naftě si řidiči za litr aktuálně připlatí o padesátník.

Článek

Cena benzinu vzrostla o 38 haléřů na 28 korun za litr, a je tak stejná jako na konci března. Za naftu se v Česku průměrně účtuje 27,51 Kč, což je o 34 haléřů na litr více než před týdnem. Na podobné úrovni byla cena dieselu před Velikonocemi.

Foto: Jan Marek, CCS

Ceny pohonných hmot k 16. červenci.

Pohonné hmoty zdražují od poloviny května, v uplynulých několika týdnech vždy o desítky haléřů na litr. Předtím ceny od poloviny ledna klesaly.

Loni v polovině července byl benzin o pět korun na litru dražší a litr nafty stál o 4,50 koruny více než nyní. Vyplývá to z informací na webu firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Foto: Jan Marek, CCS

Jaké jsou ceny k 16. červenci v krajích?

Kde se platí nejvíce a nejméně?

Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 28,92 koruny a nafty 28,72 koruny. Více než 28 korun za litr nafty platí řidiči ještě v Kraji Vysočina. Naopak nejlevnější pohonné hmoty tankují řidiči ve Zlínském kraji, čerpací stanice tam Natural 95 prodávají v průměru za 27,57 Kč/l a naftu za 27 Kč/l.

Nafta ještě půjde dolů

Stát podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) připravuje snížení spotřební daně za naftu, její cena by tak mohla klesnout, a to o jednu až dvě koruny na litr. Stát chce tímto způsobem pomoci hlavně nákladním dopravcům, kterým dlouhodobě ubývá zakázek. Opatření by ovšem platilo i pro osobní auta. V Česku jezdí více než dva miliony vozů s dieselovým motorem.

Reklama

Doporučované