Hlavní obsah

Jižní Korea v reakci na test vodíkové bomby simulovala útok na KLDR

Jižní Korea v reakci na test vodíkové bomby KLDR simulovala útok.Video: AP, Ruptly, Reuters

 

Reklama

Prezident Jižní Koreje Mun Če-in označil severokorejský test bomby, pětinásobně silnější než té svržené na Nagasaki v roce 1945, za absurdní strategickou chybu. Komunistickou KLDR za její krok kritizoval i zbytek světa včetně Číny, která je prakticky jediným spojencem Pchjongjangu.

Článek

Jižní Korea uspořádala raketové cvičení, které je reakcí na nedělní oznámení Severní Koreje, že provedla zkoušku vodíkové bomby. Soul v cvičení simuloval útok na oblast, kde KLDR test uskutečnila. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovala agentura AFP.

Cvičení na zástupné cíle v Japonském moři zahrnovalo střely s dlouhým doletem i balistické rakety. Účastnilo se jej pouze jihokorejské vojsko. To však podle agentury Reuters dodalo, že chystá další cvičení spolu s americkými silami v Jižní Koreji.

Totalitní KLDR v neděli provedla svůj šestý jaderný test od roku 2006. Podle jejích státních sdělovacích prostředků byl úspěšný a testovala se při něm vodíková bomba, která by mohla být použita v hlavici mezikontinentální balistické střely. Mimořádnou sílu exploze potvrdila i seizmologická měření.

Komunistickou KLDR za její krok kritizoval celý svět včetně Číny, která je prakticky jediným spojencem Pchjongjangu. Americký prezident Donald Trump v telefonickém rozhovoru s japonským premiérem Šinzó Abem potvrdil, že USA jsou připraveny bránit své spojence v oblasti, a to případně i s použitím jaderných zbraní.

Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu. Vzájemný konflikt z let 1950-1953 byl totiž ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou.

Jižní Korea odpálila 8 těžkých bomb v reakci na raketu KLDRVideo: AP

Reklama

Doporučované