Hlavní obsah

Jméno po jméně: Kdo jsou čerstvě zvolení europoslanci za Česko

aktualizováno •

Bývalí ministři, ředitel léčebny a absolvent školy Bundeswehru. Mezi 21 novými europoslanci je sedm žen, návrat do velké politiky slaví někdejší ministr obrany za ODS Alexandr Vondra.

Reklama

Článek

Dita Charanzová - ANO

Obhájila mandát europoslankyně. V minulém období byla v Evropském parlamentu místopředsedkyní výboru pro vnitřní trh. Vystudovala VŠE a diplomatickou akademii v Madridu, osm let působila v diplomacii. Před dvěma lety ji server Politico.eu označil za jednu z 41 nejvlivnějších poslankyň a poslanců Evropského parlamentu.

Martina Dlabajová – ANO

Obhájila mandát, byla místopředsedkyní výboru pro rozpočtovou kontrolu. Získala doktorát na italské univerzitě v Padově, mluví italsky, anglicky, německy, španělsky a rusky. Pracovala jako koordinátorka zastoupení Zlínského kraje v Bruselu, v roce 2012 se stala předsedkyní krajské Hospodářské komory Zlínského kraje.

Martin Hlaváček - ANO

Ekonom, manažer. Byl náměstkem pro zemědělskou a rybářskou politiku EU na Ministerstvu zemědělství v éře ministra ODS Petra Bendla. Pracoval jako ředitel vnějších vztahů firmy Philip Morris ČR.

Radka Maxová - ANO

Bývalá ředitelka masokombinátu Kostelecké uzeniny. Po zvolení do Evropského parlamentu se vzdá mandátu poslankyně české Sněmovny, kde byla předsedkyní výboru pro sociální politiku. Do hnutí ANO vstoupila v roce 2012, nakrátko se stala místopředsedkyní strany. Z pozice krajské šéfky jihočeského ANO hodně tlačila na odchod hejtmana Jiřího Zimoly.

Ondřej Knotek – ANO

Průmyslový manažer. V roce 2014 vedl úspěšnou kandidátku Pirátů v Mariánských Lázních, post starosty ale odmítl a zůstal firemním manažerem. Díky mandátu městského zastupitele usedl v dozorčí radě společnosti CHEVAK a správní radě Veolie Energie ML. Před čtyřmi lety opustil Piráty a vstoupil do hnutí ANO.

Ondřej Kovařík - ANO

Hlavní poradce delegace ANO v Evropském parlamentu. Byl zástupcem ředitele odboru logistiky a organizace během českého předsednictví v Radě EU. Mimo jiné vyjednával s firmami, jež usilovaly o audiovizuální zakázku, kterou posléze napřímo bez soutěže získalo Promopro. Andrej Babiš tuto zakázku označil za tunel ODS za 500 milionů. Spojení s kauzou Promopro odmítá.

Jan Zahradil - ODS

Do politiky vstoupil hned po listopadu 1989, stal se poslancem Federálního shromáždění. Od konce 90. let byl poslancem české Sněmovny, v ODS byl dvakrát 1. místopředsedou. Europoslancem je už od roku 2004. Kandiduje na předsedu Evropské komise za Evropské konzervativce a reformisty.

Evžen Tošenovský - ODS

Třiašedesátiletý politik, který je poslancem Evropského parlamentu od roku 2009. Od roku 2014 byl místopředsedou ODS, v letech 2000 až 2008 hejtmanem Moravskoslezského kraje a v letech 1993 až 2001 primátorem Ostravy. Nepatří zrovna k viditelným politikům.

Veronika Vrecionová – ODS

Dlouholetá členka ODS, byla za tuto stranu senátorkou v obvodu Mělník. Zkraje 90. let minulého století pracovala v Kanceláři prezidenta republiky v éře Václava Havla. V posledních sněmovních volbách byla zvolena do Poslanecké sněmovny, mandát po ní nyní převezme bývalý hejtman a ministr Petr Bendl.

Alexandr Vondra – ODS

Bývalý disident a signatář Charty 77, jako politik ODS byl ministrem zahraničí a poté ministrem pro evropské záležitosti ve vládách Mirka Topolánka, ve vládě Petra Nečase pak byl ministrem obrany. V letech 2006–2012 byl senátorem za Litoměřicko. Do politiky se vrací po sedmi letech.

Marcel Kolaja - Piráti

IT odborník. Podílel se na založení spolku Otevřená města, který podporuje radnice v transparentním hospodaření a vstřícnosti k občanům. Jako člen výboru Českého sdružení uživatelů operačního systému Linux vystupoval proti zavedení softwarových patentů v Evropské unii. Odmítá zneužívání zvířat pro zábavu.

Markéta Gregorová - Piráti

Vede zahraniční odbor Pirátské strany a předsedá Evropské pirátské straně. Měla zastávat funkci brněnské radní pro oblast kultury, kvůli kritice koalice Pirátů s ODS, KDU-ČSL a ČSSD se ale tohoto postu vzdala a zůstala neuvolněnou zastupitelkou. Hraje na ukulele.

Mikuláš Peksa - Piráti

Poslanec, fyzik a IT odborník. Působí jako místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti a garant zahraničního týmu Pirátů. Věnuje se hrám v otevřeném prostředí, takzvaným LARPům.

Jiří Pospíšil - STAN a TOP 09

Obhájil mandát europoslance. Původně byl členem ODS, za kterou byl i ministrem spravedlnosti ve dvou vládách Mirka Topolánka. Poté z ODS odešel a vstoupil do TOP 09, jejímž se stal v roce 2017 předsedou. Kandidoval také na primátora Prahy. Jeho zálibou je výtvarné umění.

Stanislav Polčák – STAN a TOP 09

Obhájil mandát europoslance. Původní profesí právník, zabýval se autorským právem, byl poslancem Sněmovny, místopředsedou STAN. Dnes je také předsedou Sdružení místních samospráv, které usiluje například zjednodušení stavebního zákona.

Luděk Niedermayer – STAN a TOP 09

Obhájil mandát europoslance, v Evropském parlamentu byl místopředsedou hospodářského a měnového výboru. Původně ekonom, v roce 1996 se v 29 letech stal nejmladším členem Bankovní rady České národní banky. V ní působil až do roku 2008, od roku 2000 byl viceguvernérem ČNB.

Ivan David – SPD

Psychiatr, bývalý politik ČSSD, za kterou byl v letech 1998–1999 ministrem zdravotnictví. Byl také ředitelem Psychiatrické léčebny v Bohnicích. Za SPD neúspěšně kandidoval do Senátu, od letošního roku je jejím členem.

Hynek Blaško - SPD

Generálmajor ve výslužbě, vystudoval vojenskou akademii Bundeswehru, před odchodem do zálohy byl velitelem Společných sil Armády České republiky. Politické angažmá začal jako kandidát Strany práv občanů, nyní ve volbách už v řadách SPD získal čtvrtý největší počet preferenčních hlasů. Jde o muže, který veřejně zpochybňuje kauzu Skripal či sestřelení civilního letadla nad Ukrajinou.

Tomáš Zdechovský - KDU-ČSL

Obhájil mandát europoslance. Je mimo jiné absolventem papežské salesiánské univerzity v Římě, v Evropském parlamentu byl členem výboru pro rozpočtovou kontrolu. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 2006, před čtyřmi lety se neúspěšně pokoušel kandidovat na předsedu. Je považován za odborníka na politické kampaně.

Michaela Šojdrová - KDU-ČSL

Obhájila mandát europoslankyně. V minulém roce proslula svojí iniciativou umístit v Česku 50 uprchlických sirotků, kteří jsou umístěni v řeckých uprchlických táborech. Narazila však na odpor premiéra Babiše. V roce 2009 jí francouzský prezident udělil Řád za zásluhy. Vystudovala zahradní architekturu a projektovala zahrady.

Kateřina Konečná - KSČM

Když byla v roce 2002 zvolena jako nestranická kandidátka za KSČM do Sněmovny, stala se nejmladší poslankyní dolní parlamentní komory. Dnes je místopředsedkyní KSČM, mandát europoslankyně obhájila a bude v Bruselu a ve Štrasburku jedinou poslankyní českých komunistů.

Reklama

Doporučované