Hlavní obsah

Johnson by měl chtít odsunout brexit o půl roku, píše The Sun

Video: Reuters

 

Reklama

V britském Birminghamu pokračuje konference vládní Konzervativní strany, která je rozdělená v otázce brexitu. Dnes po poledni by měl vystoupit bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. Podle bulvárního deníku The Sun měl Johnson říct, že pokud by vedl stranu, odchod z Evropské unie by odložil o půl roku.

Článek

Bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson řekl podle bulvárního listu The Sun svým stranickým kolegům, že by odsunul brexit nejméně o půl roku, pokud by místo Theresy Mayové usedl do premiérského křesla. Dnes po poledni bude Johnson hovořit na stranické konferenci v Birminghamu.

Šest měsíců by podle bývalého ministra zahraničí, který vládu Mayové opustil kvůli neshodám ohledně vyjednávání Londýna s Bruselem, mělo stačit na opětovné nastartování rozhovorů o brexitu, které jsou nyní na mrtvém bodě.

Podle listu The Sun se Johnson některým ministrům britské vlády o možnosti odsunout odchod Spojeného království z EU, který je naplánován na 29. března příštího roku, zmínil v souvislosti se snahou připravit si půdu pro svržení premiérky Mayové.

Mapa Jiřího Hoška o brexitu:

Video: Hošek, Seznam Zprávy

Johnson bude dnes hovořit na konferenci Konzervativní strany v Birminghamu. Očekává se, že bude kritizovat premiérčin brexitový plán. Sama Mayová promluví až ve středu.

Pokud někdo nahradí Mayovou, měl by to být Johnson

Podle průzkumu mezi konzervativci, o kterém informoval The Sun, Johnson zůstává s 30 procenty favoritem coby případný nástupce Theresy Mayové ve funkci předsedy vlády. Na druhém místě členové vládní strany jmenovali ministra vnitra Sajida Javida (19 procent).

V pondělí na sjezdu například zaznělo, že Británie se nesmí nechat Evropskou unií šikanovat. V nezvykle ostrém prohlášení to řekl ministr pro brexit Dominic Raab, který tak reagoval na neochotu Bruselu odsouhlasit Mayové plán. Británie podle Raaba raději opustí blok bez dohody, než aby přistoupila na jednostranné ujednání.

Reklama

Doporučované