Hlavní obsah

Johnson hrozí kvůli brexitu odbojným poslancům. Na obzoru jsou předčasné volby

Foto: Profimedia.cz

Vývoj kolem brexitu bez dohody přiblížil možnost vypsání předčasných voleb.

Reklama

Vyhazov z poslaneckého klubu Konzervativní strany a vyřazení z kandidátní listiny pro příští volby. Tenhle drakonický trest hrozí podle premiéra Johnsona těm konzervativním zákonodárcům, kteří by se v Dolní sněmovně postavili proti brexitu bez dohody. Výrazně se tak v posledních hodinách zvýšila pravděpodobnost předčasných voleb.

Článek

V úterý 3. září se do poslaneckých lavic vrátí členové Dolní sněmovny. Až do předčasného ukončení parlamentní schůze příští týden je čeká vyhrocená debata i boj s časem.

Zákonodárci napříč jednotlivými frakcemi totiž připravují legislativu, která by vládě zabránila k 31. říjnu opustit Evropskou unii bez dohody. Taková norma by současně znamenala, že kabinet požádá o další oddálení termínu brexitu. Podle předsedy Labour Party Jeremyho Corbyna je tento týden nejspíš posledním, kdy půjde brexitu bez dohody zabránit.

Členové vlády Borise Johnsona – jako například v neděli na BBC Michael Gove – ale odmítli potvrdit, že se kabinet případnou legislativní normou bude skutečně řídit.

Podle řady expertů tím Gove a spol. de facto zpochybňují, že se v Británii respektuje vláda zákona.

Premiér Johnson svolal na dnešní podvečer mimořádné zasedání vlády, po kterém má následovat setkání se členy poslaneckého klubu Konzervativní strany.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní politický poradce premiéra Johnsona Dominic Cummings

Právě těm adresovali Johnson a jeho poradci v čele s Dominicem Cummingsem nezvykle drsné varování: „Pokud se připojíte k parlamentnímu tažení proti no-deal brexitu, čeká vás vyloučení z poslaneckého klubu a vyřazení z kandidátní listiny pro příští volby.”

K druhé části hrozby chce konzervativní vedení sáhnout i v situaci, kdy místní stranická buňka „rebela” v daném volebním okrsku schválí a nominuje. Podle renomovaného novináře Roberta Pestona je celkem 22 konzervativních poslanců, včetně někdejších členů kabinetu, odhodláno se Johnsonovi navzdory výhrůžkám vzepřít.

Podle agentury Bloomberg vnímá Boris Johnson nadcházející pravděpodobné hlasování v Dolní sněmovně o zastavení brexitu bez dohody jako hlasování o nedůvěře vládě. Pokud by tak ministerský předseda hlasování prohrál, mohl by ve Spojeném království vyhlásit předčasné parlamentní volby s termínem konání ještě před 31. říjnem, tedy před dosud platným datem brexitu.

Podle některých politiků, včetně expremiéra Tonyho Blaira, jde ale o rafinovanou past. Vláda totiž může bez souhlasu parlamentu datum voleb změnit a posunout ho třeba až na listopadový termín. Mezitím by pak země nejspíš bez dohody odešla z EU.

Reklama

Doporučované