Hlavní obsah

Johnson se setkal s Bidenem. Chce volný obchod

Foto: Profimedia.cz

Britského premiéra Borise Johnsona uvítal americký prezident Joe Biden v Oválné pracovně Bílého domu.

Reklama

Americký prezident Joe Biden se setkal v Bílém domě s britským premiérem Borisem Johnsonem. Hlavním tématem schůze byla obchodní dohoda, kterou chce Británie uzavřít se Spojenými státy, uvedla stanice BBC.

Článek

Uzavření obchodní dohody s USA patří mezi priority britské diplomacie. Podle stanice BBC je na stole varianta, že by se Británie připojila k již existující smlouvě o volném obchodu mezi USA, Kanadou a Mexikem (NAFTA).

Americký prezident Biden potvrdil, že diskuse na toto téma budou s Británií pokračovat. Johnson uvedl, že se oba lídři „dohodli na další spolupráci ohledně v budoucnu možné implementované dohody o volném obchodu“. Dodal nicméně, že se tak zcela jistě nestane před dalšími volbami do britského parlamentu v roce 2024. Dohoda o volném obchodu by mohla vést ke snížení daňových poplatků a eliminování cla na import a export.

Američtí představitelé nicméně uzavření vzájemné obchodní smlouvy spojují se situací v Severním Irsku. Biden uvedl, že si nepřeje změny v mírových dohodách, jež by vedly k zavedení „tvrdé hranice“ mezi Severním Irskem a zbytkem ostrova. „S tím plně souhlasíme, nikdo si nepřeje, aby se stalo něco, co by narušilo Velkopáteční či Belfastskou dohodu,“ uvedl Johnson.

Oba politici jednali v rámci devádesátiminutového setkání i o dalších oblastech, například o ekologii nebo dodávkách ponorek pro Austrálii, jež vyvolaly napětí ve vztazích s Francií. Řešili i aktuální situaci v Afghánistánu. Shodli se na tom, že musí být využity všechny diplomatické i humanitární způsoby pro zastavení zhoršujících se podmínek v zemi. Tálibán podle nich získá mezinárodní uznání jen v případě, že budou v zemi dodržována lidská práva.

Ještě před měsícem nicméně shoda kolem náhlého převzetí vlády Tálibánem v Afghánistánu nebyla. Britský parlament označil způsob, jakým USA z Afghánistánu odešly, za „ostudný“. Johnson se dočkal telefonátu od Bidena, jemuž volal, až o den a půl později, informuje britský The Guardian.

Johnson se s Bidenem setkal osobně podruhé. Oba státníci poprvé jednali tváří v tvář na letošním summitu zemí G7 v Cornwallu.

Reklama

Doporučované