Hlavní obsah

Johnsonův triumf v Dolní sněmovně. Británie směřuje k předvánočním volbám 12. prosince

Foto: ČTK/PA/House of Commons, ČTK

Dolní sněmovna britského Parlamentu.

Reklama

Další dlouhý večer v dolní komoře. Poslanci projednávali vládní zákon o vypsání předčasných voleb.

Článek

Boris Johnson v pondělí neuspěl s klasickým návrhem uspořádat předčasné volby, tehdy neměl podporu dvou třetin poslanců. Premiér se proto rozhodl vyrukovat se separátním zákonem, na který mu v úterý večer v Dolní sněmovně stačila podpora prosté většiny. Opozice chtěla prosadit dodatek, který by přesunul plánovaný datum voleb z dvanáctého prosince na devátý, ale neuspěla.

Většina hlasujících v Dolní sněmovně se vyslovila pro Johnsonův zákon, který nařizuje uspořádat předčasné volby ve čtvrtek 12. prosince. Pro návrh bylo 438 poslanců, proti 20. Zákon nyní poputuje k projednání do Sněmovny lordů.

„Odklad brexitu stále vážněji poškozuje národní zájem,“ řekl premiér na úvod odpolední rozpravy. Atmosféra nejistoty, která kvůli neustálým odkladům odchodu Británie z EU podle něj panuje, rozežírá důvěru lidí v politiku a brání jim přijímat „důležitá životní rozhodnutí“.

Opozice chce podle premiéra jen „prokrastinovat“, tedy odkládat plnění úkolů. „Nechtějí brexit ani 31. října, ani 30. listopadu a dokonce ani 31. ledna,“ dodal. V pondělí EU souhlasila s odkladem termínu brexitu z 31. října na 31. ledna příštího roku. Johnson nabídku přijal.

Poslance premiér vyzval, aby po debatě hlasovali pro návrh zákona o uspořádání předčasných voleb 12. prosince. Parlament, který by z těchto nových voleb vzešel, by podle něj měl následně hlasovat o nové brexitové dohodě, kterou Johnson vyjednal předminulý týden v Bruselu.

„Labouristé podporují parlamentní volby,“ řekl v odpovědi na Johnsonův proslov lídr opozice Jeremy Corbyn. Labouristé se podle něj těší, až se zbaví této „lehkomyslné a zničující konzervativní vlády“. Podle Corbyna je nyní vyloučeno, že by Británie odešla z EU bez dohody, což byla podmínka labouristů pro to, aby konání předčasných voleb podpořili.

Labouristé ale požadovali, aby byly předčasné volby vypsány na 9. prosinec. Johnson by tak pravděpodobně nestihl projednat současnou brexitovou dohodu se „starým“ parlamentem. Opoziční návrh ale neprošel.

Ještě během Corbynova proslovu jeden z poslanců jeho vlastní strany Paul Farrelly prohlásil, že bude hlasovat proti konání voleb. Potvrdil tak spekulace britských médií, podle kterých byli labouristé v názoru na úterní hlasování o předčasných volbách rozděleni.

Před finálním hlasováním Johnson umožnil návrat deseti z 21 rebelů, kteří na počátku září porušili stranickou disciplínu, hlasovali proti vládě a byli za to vyloučeni z poslaneckého klubu a de facto i z Konzervativní strany. Řada prominentních jmen ale na seznamu těch, kteří se mohou do frakce vrátit, stále chybí.

Reklama

Doporučované