Hlavní obsah

Jordánský král odvolal premiéra. Největší protesty v historii země ale neutichly

Video: Reuters

 

Reklama

Jordánsko dál bouří. Král Abdalláh II. sice odvolal premiéra Haniho Al-Mulkiho, po čemž protestující Jordánci volali, demonstrace ale neutichly. Zemí otřásají největší pouliční protesty v historii. Demonstrantům vadí hlavně zvýšené daně.

Článek

Po několika dnech protestů odvolal jordánský král Abdalláh II. premiéra Haniho Al-Mulkiho. Předseda vlády sám nabídl rezignaci, v úřadu ho nahradí dosavadní ministr školství.

Jordánskem otřásají největší pouliční protesty v historii. Jejich důvodem jsou zvýšené daně, které začala zavádět současná vláda na doporučení Mezinárodního měnového fondu.

Daň z příjmu fyzických osob by se měla zvednout o pět procent a daň z příjmu osob právnických dokonce o čtyřicet procent. MMF v roce 2016 Jordánsku schválil tříletou půjčku 16 miliard korun určenou na snížení státního dluhu, který by do tří let měl klesnout z 94 na 77 procent HDP.

Jordánsko trpí vysokou nezaměstnaností a velký je rovněž počet lidí pod hranicí chudoby. Kvůli geopolitické situaci země investuje značné prostředky do bezpečnosti. Export navíc dusí špatná situace v sousední Sýrii, Iráku i Saúdské Arábii.

Podle časopisu The Economist mají protesty sekulární charakter a jsou odrazem pomalu vznikající jordánské střední třídy.

Při protestech, které zatím trvaly čtyři po sobě jdoucí večery, bylo zadrženo 60 lidí a 42 příslušníků bezpečnostních složek utrpělo zranění. Situace je nicméně podle jordánské policie pod kontrolou.

Reklama

Doporučované