Hlavní obsah

„Jsem klíčovým svědkem v kauze Čapí hnízdo a chci vypovídat,“ vzkazuje Rath policii i Babišovi

David Rath, sám pátým rokem stíhaný za korupci, v investigativním seriálu Seznamu Zvláštní vyšetřování prohlásil, že má co říct v politicky výbušné kauze Andreje Babiše týkající se padesátimilionové evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo.

Reklama

Článek

„Mohu hrát roli klíčového svědka,“ prohlašuje nyní David Rath (ČSSD).

Ačkoliv mohou být dnešní Rathovy pohnutky jakékoliv (včetně snahy odvést pozornost od vlastní kauzy), historii přidělení sporné dotace na Čapí hnízdo musí znát velmi důkladně. Jako hejtman Středočeského kraje nastoupil do funkce koncem roku 2008, tedy pár měsíců poté, co jeho předchůdce Petr Bendl (ODS) dotaci ve výši 50 milionů korun přiklepl.

Foto: Jiří Kubík

David Rath během rozhovoru s reportéry Zvláštního vyšetřování ve středočeské Hostivici.

„Když jsem vystřídal hejtmana Petra Bendla, požádal jsem Regionální operační program (ROP) o prověření všech dotací, především těch, které šly soukromým firmám. Okolnosti, které mě k tomu vedly, a informace od pracovníků ROP by měly být zkoumány. Mohou hrát ve vyšetřování roli,“ uvedl nyní David Rath v písemných odpovědích, které reportérům zaslal mailem hned po natáčení Zvláštního vyšetřování.

Rath: Babiš mi o všem podrobně vyprávěl

Své vyjádření doplnil vzpomínkou na několik setkání s majitelem Agrofertu Andrejem Babišem, který až do loňského března veřejně tvrdil, že neměl s Čapím hnízdem nic společného. Před rokem, po propuknutí skandálu s padesátimilionovou dotací, Babiš ve Sněmovně přiznal, že Čapí hnízdo patřilo anonymním akcionářům, kterými byly jeho děti z prvního manželství a švagr.

Právě převedení farmy z majetku holdingu Agrofertu na „malou a střední firmu“ s anonymními akcionáři (to byla jedna z podmínek přidělení obří dotace) nyní vyšetřuje policie i evropský kontrolní úřad OLAF jako možný dotační podvod. A Rath chce v rámci vyšetřování vypovídat.

„Pan Babiš mě nekontaktoval jen prostřednictvím SMS,“ vzpomíná Rath na období, kdy se v roce 2008 stal hejtmanem a začal prověřovat dotace soukromým firmám. „Několikrát jsme se spolu následně sešli v přítomnosti dalších osob. Pan Babiš nám o všem dost podrobně vyprávěl.“

Detaily Rath odmítá sdělit. Neodpověděl ani na otázku, zda na něj majitel Agrofertu Babiš naléhal, aby jako nový hejtman dotaci na Čapí hnízdo nezpochybňoval. Faktem je, že Rath dotaci nezrušil.

Na Zvláštní vyšetřování o Rathově případu se podívejte zde:

Zvláštní vyšetřování, 9. dílVideo: Seznam, Seznam Zprávy

David Rath ještě dodává: „Sám Babiš mi k pozadí podpisu (podpisu bývalého hejtmana Bendla pod dotací, pozn. red.) říkal řadu podrobností. U našich rozhovorů byli i další lidé, ale nejsem si jist, zda budou ochotni popsat jednání podle skutečnosti. Tedy věrně popsat, co všechno nám Babiš říkal. Když teď něco řeknu médiím, Babiš získá prostor na svědky působit a jeho možnosti jsou veliké.“

Babiš: Nebudu se vyjadřovat

Seznam oslovil s dotazem ohledně schůzek s hejtmanem Rathem i dnešního šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Prostřednictvím svého mluvčího vzkázal: „Pan Babiš se nebude k vašim informacím nijak vyjadřovat. Stejně tak nemá zájem o větší rozhovor, který jste nabízel.“

Pokud by Rath, odvolávající se zatím na nejmenované svědky společných schůzek, před policií svá tvrzení doložil, znamenalo by to pro vicepremiéra vážný problém. Setkání se totiž odehrávala v době, o které Babiš tvrdí, že v ní neměl s farmou – a tudíž ani s evropskou dotací – cokoliv společného.

Policie má ještě měsíc a půl na vyšetřování

Policie, která dotaci pro Čapí hnízdo vyšetřuje už déle než rok, odmítá jakékoli detaily z vyšetřování komentovat.

Komisař Pavel Nevtípil, který má kauzu na starost, dokonce nechce ani prozradit, jestli si Davida Ratha na výslech pozve. „Nebudu vám říkat vůbec nic. Jeho výroky jsem zaznamenal, ale mlčím,“ odmítl dotazy položené Seznamem.

Nevtípil má ještě měsíc a půl, než vyprší lhůta na vyšetřování celé kauzy. Jestli bude žádat už podruhé o její prodloužení, nechtěl prozradit.

Nevtípilova role je přitom pro další politickou kariéru Andreje Babiše klíčová. Na něm leží rozhodnutí, jestli by měl být za dotaci pro Čapí hnízdo někdo obviněn. Zkoumá nejen přidělení dotace, ale i všechny okolnosti případu, tedy i daňové souvislosti spojené s výstavbou luxusního kongresového centra.

Na Zvláštní vyšetřování o Čapím hnízdu se můžete podívat zde:

Zvláštní vyšetřování, 6. dílVideo: Kubík Jiří

Na výsledky vyšetřování dotace pro Farmu Čapí hnízdo čeká i středočeský krajský úřad, jak nyní Seznamu potvrdil jeho mluvčí Pavel Lochař. Otázky, co a jak stihl po svém nástupu do funkce hejtmana prověřit David Rath, však nechal bez konkrétní odpovědi.

„Bohužel nevíme, jaké kontroly David Rath prováděl, každopádně v rámci Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy proběhla celá řada řádných kontrol, současně byly znovu zkontrolovány i všechny dokumenty vázané k projektu multifunkčního kongresového areálu Čapí hnízdo právě s ohledem na uvedenou kauzu,“ uvedl bez bližších podrobností mluvčí Lochař.

Reklama

Doporučované