Hlavní obsah

Jsem prastarý dědek, řekl Schwarzenberg. Už kandidovat nebude

Připomeňte si Karla Schwarzenberga v pořadu Neboli: O současné politice, blbosti a koronaviru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Oba zakladatelé TOP 09 –⁠ nejprve Miroslav Kalousek a poté Karel Schwarzenberg –⁠ oznámili, že v příštích volbách už nebudou kandidovat do Sněmovny.

Článek

Záměr už neusilovat o poslanecký mandát oznámil nejprve v neděli exministr financí a šéf klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

A o den později udělal stejný krok i čestný předseda strany. Dvaaosmdesátiletý Schwarzenberg řekl pro Reflex (externí odkaz zde), že v příštích volbách kandidovat nebude.

„Já už v příštích volbách nenastoupím, dneska už jsem nejstarší poslanec a opravdu prastarý dědek,“ řekl. „Budu to jenom pozorovat a komentovat, ale už nebudu kandidovat.“

Schwarzenberg je přesvědčen, že nynější předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která nahradila v čele strany Jiřího Pospíšila, je zárukou dobré budoucnosti TOP 09. „Na každý pád jsem přesvědčen, že do příští Sněmovny zase vstoupíme,“ řekl Schwarzenberg serveru.

V to věří i Kalousek – alespoň podle svých výroků v České televizi, kde o plánu nekandidovat v neděli promluvil. Řekl, že z politiky neodchází, vidí pro sebe pozici vyjednavače.

„Mám obrovskou ambici, aby se vytvořil jasný projekt, který může uspět ve volbách a může změnit situaci. Jsem připraven to v terénu odpracovat. Mějme rozum a pojďme se rozumně domluvit. Přestaňme říkat zástupné argumenty, pojďme říkat, co je důležité, a pojďme postavit jasnou, vítěznou volební alternativu,“ uvedl Kalousek.

Podle zatím posledního volebního modelu, který o víkendu zveřejnila ČT, se podpora TOP 09 pohybuje kolem pětiprocentní hranice, jež je nutná pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Doporučované