Hlavní obsah

Kalousek oznámil, že nebude kandidovat ve volbách. V politice nekončí

„Nikam neodcházím, říkám jen to, že v roce 2021 nebudu ve Sněmovně,“ řekl Miroslav Kalousek v pořadu Otázky Václava Moravce.

Reklama

Bývalý předseda TOP 09 nepočítá v příštím roce s kandidaturou do Poslanecké sněmovny. Místo toho chce pomoci s přípravou „vítězného alternativního projektu“.

Článek

Spoluzakladatel TOP 09 a předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek učinil v nedělním vysílání Otázek Václava Moravce překvapivé oznámení: v příštím roce se nechystá kandidovat do Poslanecké sněmovny. V ní se poprvé ocitl v roce 1998.

V roce 2021 se však o poslanecký mandát za TOP 09 ucházet nebude. Naznačil, že důvodem je, aby nebránil vytvoření předvolebního paktu opozičních stran.

„Nemám osobní ambice v parlamentních volbách v roce 2021. Nikam neodcházím, říkám jen to, že v roce 2021 nebudu ve Sněmovně. Jde mi o to mít volné ruce v rozhovorech, kde se promítají osobní ambice,“ pronesl bývalý předseda strany v diskuzním pořadu České televize.

Odcházet z politiky se ale nechystá. Naopak chce sám pomoci tomu, aby opoziční strany před volbami začaly spolupracovat. „Mám obrovskou ambici, aby se vytvořil jasný projekt, který může uspět ve volbách a může změnit situaci. Jsem připraven v terénu to odpracovat. Mějme rozum a pojďme se rozumně domluvit. Přestaňme říkat zástupné argumenty, pojďme říkat, co je důležité, a pojďme postavit jasnou vítěznou volební alternativu,“ uvedl šéf poslaneckého klubu TOP 09.

Oslabený zakladatel

Dodal, že pro pauzu v dolní komoře parlamentu se rozhodl s lehkým srdcem. „Vidím ve vedení TOP 09 obrovský potenciál. Jsou tu noví lidé nezatížení starými spory. Nové vedení TOP 09 má obrovský potenciál, aby bylo kondenzačním jádrem tradičních konzervativních stran, ty společnost potřebuje. Potřebujeme hodnotově ukotvenou a čitelnou politiku,“ doplnil Kalousek.

Právě kvůli Kalouskovi se některé opoziční strany zdráhaly či stále zdráhají s TOP 09, která v preferencích balancuje nad prahem zvolitelnosti do Sněmovny, spolupracovat. Nejkritičtěji se na adresu exministra financí dlouhodobě vyjadřují Piráti.

„V okamžiku, kdy jednu z nejmocnějších funkcí má pan Kalousek, je nemožné, abychom prosadili jakoukoliv alternativu, protože pan Babiš to bude vždy svádět na pana Kalouska,“ tvrdil ještě koncem loňského roku předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Reklama

Související témata:

Doporučované