Hlavní obsah

Jsem vděčný za svoji práci, říká autor Ušáku Jaromír Bosák

Jaromír Bosák v Ušáku podruhé odpovídal na dotazy fanoušků.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V dalším pokračování Ušáku se Jaromír Bosák rozhodl odpovědět na další várku dotazů, kterou mu poslali jeho fanoušci.

Článek

Otázky tentokrát směřovaly na Českou televizi, ve které populární komentátor působí od začátku devadesátých let. Ještě o několik let déle se zná s další komentátorskou osobností, Robertem Zárubou. Oba studovali tehdejší Fakultu žurnalistiky na Univerzitě Karlově a nedlouho po ukončení vysoké školy se potkali znovu, tentokrát na Kavčích horách. „Určitě se dá mluvit o tom, že jsme víc než jenom kolegové. Ne, že bychom se nikdy nerafli nebo nelišili v názorech na určité věci, ale to může být jen ku prospěchu věci. Trávíme spolu čas v dresu Realu Top Praha, někdy i při jiných příležitostech, takže je to určitě jiný než čistě kolegiální vztah,“ popisuje Jaromír Bosák ve svém Ušáku.

Veřejnoprávní sportovní kanál přišel v posledních několika letech hned o několik programů. S nástupem komerčních stanic se diváci museli rozloučit například s fotbalovou Ligou mistrů a českou nejvyšší soutěží. „Bylo by krásné, kdyby si člověk mohl koupit Ligu mistrů, všechna mistrovství světa a Evropy, světové poháry. Ale to prostě nejde,“ říká k tomu Jaromír Bosák. Jde podle něj zejména o to, kolik si může stanice dovolit investovat peněz a jestli má vůbec možnost zakoupit práva na tu či onu soutěž. Pokud jsou už obsazená, nemůže s tím nikdo nic udělat.

Na Jaromíra Bosáka tak logicky nepřipadá tak velká porce odkomentovaných zápasů, jako tomu bylo dříve. I proto si v České televizi upravil pracovní poměr a začal natáčet vlastní talk show. „Miluju žánr rozhovorů. Vždycky jsem je rád vedl. Proto jsem si vymyslel tuto talk show, kterou si sám produkuju, natáčím… V prvních dílech jsem se to hodně učil. Baví mě to dělat sám, zvu si sem hosty, kteří mě zajímají, o kterých se chci něco dozvědět,“ popisuje fotbalový komentátor.

Právě nejpopulárnějšího sportu na světě se v dalším pokračování Ušáku svými odpověďmi také dotkl. Například tak, že za dva roky bude hostit mistrovství světa ve fotbale Katar. Jaromír Bosák proti tomu dlouhodobě vystupuje. „Ten hlavní důvod, proč se to tam nemá hrát, je spousta mrtvých dělníků, kteří zemřeli při budování stadionů. Katar si to koupil se vším všudy, zaplatil spoustu lidí, aby zvedli ruce, a to je prostě špatně.“

Za svou kariéru odkomentoval Jaromír Bosák už stovky zápasů. Jak sám říká, nepočítá si je. Nefandí ani žádnému týmu, protože ho fotbal baví hlavně jako hra, jako produkt. Jestli vyhraje Sparta, Slavie, Plzeň nebo Liberec, to je mu jedno. Důležité pro něj je, že se fotbalem baví: „Tolik lidí, kteří by mohli říct, že mají svojí práci jako koníčka, taky není. Já si toho musím vážit a musím být vděčný za to, že to tak je. Nemám právo si stěžovat ani slovíčkem.“

Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované