Hlavní obsah

První český terorista poprvé promluvil

Podívejte se na Terén Kristiny Cirokové.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

Penzista Jaromír Balda si za teroristický útok na železnici a vyhrožování teroristickým činem odseděl ve vězení dva roky a 8 měsíců. Pro publicistický pořad Terén poskytl svůj první rozhovor po propuštění z věznice.

Článek

Čtyřiasedmdesátiletý penzista z obce Malá Bělá na Mladoboleslavsku je v podmínce. Soud mu nařídil ochrannou ambulantní léčbu na psychiatrii. Pravidelně tam dochází. Přestože byl, dokonce jako první v Česku, odsouzen za teroristický útok, jako terorista se prý necítí.

„Ne. Já se cítím jako vlastenec. Kdybych byl terorista, tak jsem opravdu skutečně spáchal nějaký teror, že by tekla krev. Já si myslím, že terorista je ten, jednak, který tedy prosazuje nějakou svou přiblblou ideologii, kterou ti ostatní odmítají, anebo terorista je ten, který je lupič,“ říká Jaromír Balda, který štáb pozval k posezení na své zahradě a s reportérkou Kristinou Cirokovou si hodinu povídal.

Vcelku nenápadný senior svým činem před čtyřmi lety všechny překvapil. A to včetně policistů.

„Jaromír Balda nebyl terorista v tom slova smyslu, který by si obvykle člověk představil. Rozhodně to bylo patrné i z toho policejního vyšetřování, jak velké bylo překvapení policistů, kteří se zabývali těmi útoky ještě v době prověřování a před vyšetřováním, když zjistili, kdo je jejich pachatelem, že je to tedy téměř 70letý důchodce,“ vzpomíná na případ prvního českého teroristy předseda senátu Krajského soudu v Praze Jiří Wažik, který Baldu soudil.

Jaromír Balda v červnu a v červenci 2017 způsobil na Mladoboleslavsku dvě vlakové nehody. Postup byl stejný - na koleje pokácel strom a kolem rozházel letáky, které měly vzbuzovat dojem, že za útokem stojí islamisté. To vše prý ze strachu z uprchlíků. K tomu, co udělal, se přiznal. To, jaké následky mohly jeho činy mít, teď ale zlehčuje. Tvrdí, že stromy na trať pokácel tak, aby se lidem ve vlaku nic nestalo.

„Aby to vyšlo a někomu se něco nestalo, tak jsem to kácel s úmyslem, že přes jednu kolej půjde takhle vršek té koruny stromu, aby ten vlak ty slabé větvičky uřízl. Jeden strom se mi líbil, ale byl moc dlouhý, tak jsem ho ještě uřízl, aby to vyšlo po směru, aby se tomu vlaku nic nestalo,“ tvrdí Balda.

Soudní znalci ale měli zcela odlišný názor. Podle soudce Jiřího Wažika bylo velké štěstí, že vlaky nevykolejily. V případě prvního útoku vedla trať dokonce v kopci a hrozil tedy pád soupravy ze stráně.

„Pokácel stromy na trať při vědomí toho, že tam bude projíždět vlak, a bez rozumného důvodu spoléhal na to, že se těm lidem nic nestane. Kdyby ten vlak sesedl z těch kolejí, tak se mohl svalit, a to si asi dokážeme představit, že ty následky by byly fatální,“ vysvětluje soudce.

Jak zpětně Jaromír Balda hodnotí svůj čin? Vzal si z trestu ponaučení? A koho bude bývalý velký příznivec SPD tentokrát volit? Podívejte se na celou reportáž v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované