Hlavní obsah

Jsme překladiště Evropy, úrodnou půdu ničíme sklady a montovnami, píší čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o dopadech boomu halového byznysu v Česku.

Reklama

Z výstavby skladovacích a průmyslových hal v Česku je rostoucí a výdělečné odvětví. Lze očekávat další boom halového byznysu, což s sebou však nese další rozsáhlé zastavěné pozemky a zásah do krajiny. Jak to vnímají čtenáři?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o rostoucím byznysu se skladovými halami.

Jiří Jarolím: To je nehoráznost. Naši regionální politici tohle dovolí. Proč asi? Hnusné krabice a zabraná zemědělská půda. Doma by si to majitelé nedovolili. Nedávno šly letecké záběry z Dánska. Žádné podobné krabice jsme tam neviděli. Jen farmy, pole a lesy. Díky našim politikům, kteří to dovolili, jsme se stali překladištěm Evropy. Naše silnice brázdí kvanta kamionů, které je přetěžují. Jejich opravy platíme my ze svých daní. Ne majitelé těch krabic. Hlavně že se někteří regionální politici mají dobře.

Zdeněk Dorotík: Nechápu, jak úřady – ať státní, či obecní – mohou stále rozprodávat úrodnou půdu a nechat ji zastavět krabicemi skladů a montoven. Většinou přízemní budovy. Co budeme za pár let jíst? Všichni mají plné pusy ekologie, globálního oteplování a my přírodu vesele zabetonujeme. O milionech kamionů netřeba hovořit.

Pepík Modřanský: Mám také pár hektarů v blízkosti D1 a není měsíc, abych neměl ve schránce nabídku na odkup. Všichni se dušují, že chtějí podnikat v zemědělství, haha! Ale máte pravdu, že stavět takovéto haly na nejúrodnější půdě je zločin.

Pavel Mejtský: Tady se furt brečí nad zabranou „zemědělskou půdou“. Zaprvé kvanta zemědělské půdy necháváme ležet ladem, protože nevíme, co s nadprodukcí. Zadruhé z těchto staveb se ornice pečlivě odváží a poslouží v opravdu zemědělské oblasti. Zatřetí pěstovat něco hned vedle dálnice je tak trošku eklhaft, nemyslíte? Začtvrté projděte se někdy skutečně zemědělskou krajinou a všimněte si jednoho detailu – „jezeďáci“ zrychtují polní cestu pro traktory, ale místo aby ji opravili, vyjedou si vedle po poli nebo louce druhou. Po čase i třetí. Zkuste si vynásobit šířku krát délku a počet takhle poničených polí a luk. Neskutečné hektary. Dají se přeorat, ale stejně tam poroste tak akorát lebeda a kopřivy a ještě špatně. Kam se hrabe těch pár krabic u dálnice.

Ivana Žáčková: Orná půda mizí, ty hnusné krabice nám tu zůstanou jako neodbouratelná zátěž. Proč si firmy naberou areály po zkrachovalých firmách? Máme jich tu dost a infrastruktura je v nich zavedena, jenže to se nehodí, že. Po nás potopa, naši vnuci budou znát jen haly, protože společnost je nasáklá konzumem. Nezasloužíme si tu naši krásnou planetu.

Pavel Zedník: Jen to všechno zastavte, ale až nebude na čem hospodařit, budou potraviny několikanásobně dražší. Ale hlavně že jsme světoví a máme moderní sklady a haly na kdovíco. Ach jo, selský rozum se vytrácí a nahradila ho peněženka.

Michal Kalina: Měl by se udělat zákaz výstavby na polích, loukách a v lesích. To, co tu dnes předvádí, by si u nich v Holandsku nedovolili.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Pavel Goman: To je zpráva. Konečně zlikvidujeme pole, lesy, rybníky, potoky a budeme tady mít jen samé „krabice“. Zisk nás také nebude zatěžovat, protože poteče jinam. Až se země „spotřebuje“, budeme moci v těch krabicích možná i bydlet.

František Koch: Vždy, když jedu od Brna po dálnici na Pohořelice a vidím tam ta ohromná překladiště na velice úrodné půdě, tak si říkám, že člověk, který na to dal to kulaté razítko, by měl už dávno sedět a ten vlastník, co tu půdu prodal, by měl být odříznut od všech zdrojů potravin vyrobených v ČR.

Michal Kres: Neměli by výstavbu žádných dalších hal povolovat. Jak bude ta krajina pak vypadat? A kde se bude provozovat zemědělství? Jsou na to dostatečné nástroje tomu zabránit. Každý druh pozemku má přece podle katastru nějaké využití. To znamená, že jestli je něco zapsané jako orná půda, tak to nelze využít ke stavbě haly. Je hloupostí místních úřadů, že umožňují změny druhu pozemků na žádost vlastníků. Obce by měly být daleko aktivnější a bránit určitý ráz krajiny ve svém okolí. Je to i jejich zájem, v jakém prostředí budou jejich obyvatelé žít.

Reklama

Doporučované