Hlavní obsah

Jsou snad ulice jen pro muže? Indie „obléká“ panáčkům na semaforech sukně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Panáčky na stovkách semaforů v indickém městě Bombaj nahradí panenky v sukních. V zemi, která má problémy s enormním násilím na ženách, to má pomoci připomínat, že ulice jsou i pro ženy.

Článek

Semafory, kde budou dopravu na přechodech řídit ženské postavičky, jako první indické město představuje Bombaj. Aktivisté rozhodnutí považují za ideální krok k posílení postavení žen ve společnosti. Indické úřady tak usilovně pracují na „oblékání“ klasických panáčků do sukní na více než stovce přechodů. Změny jsou součástí plánu, který má učinit silnice přátelštějším prostředím pro chodce.

„Značení odráží charakter města. Věříme v rovnost žen a mužů a chceme posílit podporu postavení žen ve společnosti. To je jen začátek,“ vysvětlil podle The Guardian Kiran Dighavkar, pomocný komisař městské bombajské společnosti. Podle bojovníků za práva žen jde sice o zdánlivě malou, nicméně významnou změnu. Ve spoustě indických ulic totiž ženy tvoří znatelně menší část chodců.

„Když bude generace mladých dívek růst ve společnosti s panenkami na semaforech, budou vědět, že ženy do veřejného prostoru patří,“ uvedla sociální vědkyně Shilpa Phadkeová. „Přítomnost takové symboliky na veřejnosti by mohla zvrátit myšlenku, že představovaná osoba na ulici je muž. To má z dlouhodobého hlediska cennou symboliku,“ řekla Phadkeová, spoluautorka knihy o bezpečnosti pohybu žen v ulicích Bombaje.

V indickém finančním centru již jezdí autobusy pouze pro ženy a ve vlacích jsou pro ně vyhrazena speciální místa, což z Bombaje činí jedno z nejbezpečnějších měst pro ženy v Indii. Ženy se jinak ve většině veřejného prostoru indických měst necítí v bezpečí, což města a státy v posledních letech chtějí změnit.

V průzkumu nadace Thomson Reuters Foundation z roku 2018 vyšlo najevo, že je Indie hodnocena jako nejnebezpečnější země na světě pro život žen.

Ženám vstříc vyšlo i Dillí. Pro ně jezdí veřejná doprava zdarma, čímž se je vláda snaží podpořit k větší mobilitě po městě. Několik indických států zase bezplatně dívkám půjčuje jízdní kola, aby mohly bezpečně cestovat za vzděláním a vyhnout se přeplněné veřejné dopravě.

Reklama

Související témata:

Doporučované