Hlavní obsah

Vraždí je, protože jsou ženy. Vláda násilníkům radí raději napočítat do 10

Foto: Profimedia.cz

Snímek z březnového protestu v Mexiku.

Reklama

V březnu tísňovou linku v Mexiku zaplavilo 26 tisíc telefonátů oznamujících domácí násilí. Děsivé číslo znepokojené veřejnosti už vysvětlil prezident – 90 % volání o pomoc jsou výmysly. Jen měsíc izolace stál přitom život 210 žen.

Článek

„90 procent telefonátů, o kterých mluvíte, jsou výmysly,“ odpověděl Andrés Manuel López Obrador během tiskové konference na dotaz ohledně nárůstu telefonátů na tísňovou linku. „To je to samé, jako když někdo volá, že je v metru bomba.“

Levicový populista, který loni vyhrál volby se slibem učinit přítrž nerovným poměrům v mexické společnosti, poprvé v historii Mexika sestavil genderově vyvážený kabinet tím, že významné pozice získaly feministky. Výrazné skupině žen tak sice tímto život nejspíš zlepšil, ty ostatní ale nemají jisté ani to základní. V Mexiku umírají ženy denně násilnou smrtí.

Femicida

Je relativně nový pojem a mezinárodní označení pro vraždy žen z prostého důvodu - protože jsou ženy. Širší definice podle WHO zahrnuje jakékoli vraždy žen a dívek bez ohledu na motivaci. Násilníkem je obvykle muž, není však vyloučena ani role žen. Podle WHO je datování těchto případů složité, protože „policejní a lékařské spisy mnohdy nesbírají potřebné informace, neohlašují vztah mezi obětí a pachatelem, stejně jako motivy vraždy“.

Takzvaná femicida, neboli vraždy žen z genderových důvodů, mívají příčin hned několik. Mezi nejčastější patří sexuální násilí či sentimentální vztah mezi vrahem a obětí. OSN odhaduje, že s násilím se během svého života setkalo 6 z 10 mexických žen.

Podle deníku El Financiero se mezi lety 2015 až 2018 zvýšil počet zavražděných žen nejméně o 111 procent. Statistiky z roku 2015 počítají 0,7 vražd na 100 000 žen, celkem tedy 411. O tři roky později už číslo vykazovalo na 100 000 žen 1,48 vraždy. Celkem 891 případů.

V roce 2019 bylo dle CNN citující údaje mexické vlády zavražděno 3 825 žen. Od roku 2018 se jedná o nárůst téměř o 330 procent.

A karanténa během pandemie pravděpodobně letošní statistiky nevylepší. Za jeden měsíc od zavedení izolace v půlce března bylo v Mexiku dle údajů organizace Marea Verde zavražděno 210 žen. Vloni ve stejném období bylo hlášeno těchto úmrtí 57. Pro porovnání s okolními státy – v Argentině v karanténě násilnou smrtí zemřelo 21 žen, v Kolumbii 19.

Naposledy Mexičany vyhnalo do ulic pobouření nad dvěma únorovými vraždami - pětadvacetileté Ingrid Escamillaové a sedmileté Fátimy Aldrighettové. Ingrid někdo pobodal, stáhl z kůže a rozřezal na kusy. Holčička byla unesena ze školy, její tělo bylo o několik dní později nalezeno zabalené v igelitovém pytli.

Ulice hlavního města zaplavily davy feministek a dalších aktivistů volajících po zastavení tohoto fenoménu. Nepomohly plakáty s nápisy „patriarchát musí padnout“, ani chvilkový protest nazvaný Den bez žen. Během něj měly ženy na protest zůstat doma, vynechat školu, práci i domácí povinnosti. Pláčem nad chladnokrevnými vraždami si Mexiko připomnělo, že tyto vraždy v zemi nejsou ojedinělé. Z nejvyšších míst se ale ozvala zarážející odpověď.

Problém nazývaný jako femicida mnohá mexická média reflektují. Prezident Obrador je však obviňuje ze záměrného „manipulování“, kvůli kterému „dochází k zabíjení neoliberálního modelu“, a kdy se „konzervativci najednou převlékají za feministky“, aby ho mohli napadat. Na účet největšího feministického protestu v moderní historii Mexika prohlásil, že „političtí oponenti vyšli do ulic, aby padla vláda“.

A nyní, když pandemie nutí Mexičany zůstávat doma co možná nejčastěji, se mnozí snaží prezidenta upozornit, že nejohroženější skupinou pandemie jsou právě možné oběti domácího násilí. Zatímco ale OSN po zavádění izolačních opatření zdůrazňuje nutnost přijetí také kroků k zabránění nárůstu násilností konaných za zavřenými dveřmi, López Obrador přišel s opatřením přímo neprůstřelným. Mexické rodiny jsou podle něj „výjimečné“, protože v nich funguje „silné bratrské jádro“. Mexické ženy tak podle něj před zneužíváním chrání silná příbuzenská pouta.

„Upozorňovali mě, že bude docházet k domácímu násilí, ale to se nestalo,“ řekl nedávno na tiskové konferenci slovy, kterými odporuje vlastním vládním statistikám.

„Je prvním prezidentem, který popírá, že dochází k násilí,“ řekla pro New York Times Wendy Figueroa, vedoucí National Network Shelters, tedy skupiny, která v zemi zajišťuje přístřeší pro oběti domácího násilí. Vedle samotných vražd pak ve společnosti vyvolávají vlny odporu i reakce vlády na ně.

Tak například poslední vládní reklamní kampaň proti domácímu násilí radí případným pachatelům, aby „neztráceli trpělivost“, „zhluboka dýchali“ a „počítali do 10“. Podle kritiků ale tato hesla určitě nikoho před napadáním svých manželek či dětí neodradí. V jednom z videí vypravěč dále navrhuje před emočním vybuchnutím a napadením člena rodiny „zamávat bílou vlajkou na znamení míru“ dřív, než „vás překoná násilí“. Podle opozice kampaňové video jen „přenáší odpovědnost za násilí na ženách na samotné ženy“.

Skupina organizující feministické protesty v reakci na vládní rady před domácím násilím napsala tweet, ve kterém doporučuje mexické vládě, aby si „do desíti napočítala sama“, protože „právě tolik žen je v zemi zavražděno každý den“.

Předsedkyně Národní komise prevence násilí na ženách Candelaria Ochoa potvrdila, že mnohé příchozí telefonáty na vládní linku 911 sice bývají fórky a neurgentní záležitosti, zdůraznila však, že s nárůstem březnových telefonátů těch závažných značně přibylo. V dubnu, který je dosud statisticky nejhorším měsícem v Mexiku, bylo denně vražděno okolo 11 žen.

Minulý týden byla zavražděna jednadvacetiletá studentka práv, Diana Raygoza. Našli ji v posteli s 39 bodnými ranami. V srpnu Rygozanová napsala na svůj Facebook, že byla sexuálně obtěžována za přihlížení okolí. Nikdo nezasáhl. „Nemáte ani ponětí, jak znechuceně a nepříjemně jsem se cítila. Musí se stát asi něco vážnějšího, aby lidé začali reagovat,“ napsala. Tento týden po její smrti zaplavil sociální sítě hashtag JusticiaParaDiana.

Reklama

Doporučované