Hlavní obsah

Jste volní, máte-li očkování, zavelel Izrael. Slíbil i pomoc Palestincům

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Izraelská vláda dnes uvolnila část opatření proti šíření koronavirové pandemie. To se ale týká pouze naočkované části populace a těch, kdo covid-19 již prodělal. Slíbila také vakcínu pro Palestince. Ne všichni ji ale dostanou.

Článek

Izraelští držitelé takzvaných zelených pasů budou moci do posiloven, hotelů, divadel nebo na sportovní zápasy. Podle ministra zdravotnictví Juliho Edelsteina se to týká více než 3,2 milionu lidí. Premiér Benjamin Netanjahu se domnívá, že zelený pas umožní postupné otevírání země a znovuoživení ekonomiky. „Jděte se očkovat, získejte zelený pas a začněte se vracet k životu,“ vyzval místní obyvatele.

Devítimilionový Izrael jakožto světový vakcinační premiant dosud alespoň jednou dávkou naočkoval přibližně 45 procent populace. Asi třetina Izraelců už dostala finální porci vakcíny.

Po týdnu po podání druhé dávky očkovací látky Izraelci mohou požádat o speciální průkaz, který pak dává možnost získat zelený pas. O něj si Izraelci mohou požádat přes mobilní aplikaci Ramzor. Ta ale den před zavedením nových pravidel měla výpadky. Před tím však již dříve varovaly izraelské úřady, které požádaly občany o trpělivost.

Normální život se po třetím lockdownu zpřístupnil i těm neočkovaným. Pro ty, kteří se zatím nestihli očkovat, nebo vakcínu z jakýchkoliv důvodů odmítají, se dnes otevřely nákupní centra, muzea, knihovny nebo svatostánky. To vše ale s povinností dodržovat klasická koronavirová pravidla jako vzájemné rozestupy a nošení roušek nebo respirátorů. Pro další ročníky se také otevřely základní a střední školy.

Nová dohoda s Palestinou

Izraelská vláda dosud zůstává terčem kritiky za přístup k očkování pro Palestince, kteří žijí na okupovaném Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy. Je jich tam zhruba pět milionů. Představitelům obou stran se nicméně podařilo dohodnout na tom, že vakcinační sprinter naočkuje až 100 tisíc palestinských pracovníků žijících na území Izraele. Ještě před dvěma týdny je Izrael odmítal očkovat, a to bez ohledu na to, zda v zemi pracují legálně, nebo ne.

Izraelští a palestinští zdravotníci se shodli také na tom, že budou spolupracovat na omezení šíření nových kmenů koronavirů. Po pátečním setkání v Ramalláhu o tom informovalo palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Profimedia.cz

17. února Pásmo Gazy obdrželo první vakcíny proti covidu-19.

Podle agentury Reuters začátkem uplynulého týdne Pásmo Gazy dostalo první dávky vakcíny poté, co Izrael schválil transfer přes své hranice. Dodávka zahrnovala 2 tisíce dávek ruské vakcíny Sputnik V, které budou stačit k naočkování 1000 lidí.

Palestinská samospráva mimo jiné na začátku února obdržela od Izraele prvních 2000 z 5000 slíbených dávek očkovací látky společnosti Moderna, jež je na Západním břehu Jordánu určena pro palestinské zdravotníky.

Palestinci by také měli obdržet zhruba 35 až 40 tisíc dávek z programu COVAX Světové zdravotnické organizace, jehož cílem je poskytnout vakcínu i těm nejchudším zemím světa.

Reklama

Doporučované