Hlavní obsah

Jste očkovaní? Můžete se vracet k normálnímu životu, říká vláda Izraelcům

Foto: Profimedia.cz

Očkování v Tel Avivu.

Reklama

Od neděle se mohou držitelé takzvaných zelených pasů účastnit koncertů, divadelních představení nebo chodit do posiloven. Stačí být očkovaný a stáhnout si mobilní aplikaci.

Článek

Lidem, kteří se nechali očkovat proti koronaviru, nebo se z něj jen zotavili, se od neděle změní život. Vláda totiž spouští program takzvaných zelených pasů, které lidem umožní účast na budoucích volnočasových akcích, které jsou dnes Izraelcům zapovězeny. Stačí si stáhnout aplikaci nazvanou Ramzor a můžete se vydat třeba do galerie, do divadla, na koncert, přespávat v hotelích, nebo si zacvičit v posilovně či zaplavat v bazénu.

Lidé si nejdříve musí ověřit svoji imunitu. Do aplikace tak zadají své jméno, číslo pasu či občanského průkazu, telefonní číslo a datum narození. Poté jim přijde kód v SMS zprávě, který zadají do aplikace, a ta jim následně vygeneruje potvrzení.

Pokud si někdo chce potvrzení nechat vytisknout, musí jít na web ministerstva zdravotnictví, kde si je může vygenerovat, případně zavolat na linku *5400 a nechat si zelený pas poslat e-mailem.

U vchodu do výše zmíněných zařízení pak občané předloží buď papírový zelený pas, nebo ukážou mobilní telefon, oboje vždy spolu s dokladem totožnosti.

Ministr zdravotnictví Juli Edelstein varoval ty, kteří by chtěli systém ošálit: „Pokud si někdo myslí, že je to hra, a vytiskne si certifikát, i když nebyl očkovaný, bude odhalen a může skončit ve vězení,“ citoval ho server Ynetnews.

Ministr zároveň zdůraznil, že je právo každého očkování odmítnout a že za to nebudou lidé nijak trestáni. Přístup k výše zmíněným aktivitám ve volném čase ale považuje za privilegia, odepření účasti neočkovaným tedy není trest.

Edelstein také naléhal na lidi, aby i nadále nosili roušky: „Mnoho z očkovaných se bohužel rozhodlo, že už roušky nejsou potřeba. Znovu to říkám – noste roušky, i když jste byli očkovaní,“ prohlásil. Takzvané zelené pasy jsou podle něj prvním krokem k normálnímu životu.

Zelené pasy budou platit na období šest měsíců, které začne týden po druhé dávce vakcíny. Na zelený pas mají nárok i děti, pokud už koronavirem onemocněly a zotavily se. Pokud se zaregistrují, objeví se údaje o nich v zeleném pasu rodičů, a událostí se tak mohou zúčastnit celé rodiny, aniž by musely podstupovat testy.

Izraelské úřady upozornily, že v prvních týdnech mohou být s aplikací jisté potíže, a požádaly občany o trpělivost. Vyzvaly je také k tomu, aby se naočkovali. Židovský stát je přitom v očkování nejúspěšnější na světě. Vakcínu dosud podle listu Haarec dostalo na 45,5 procenta lidí (druhou dávku pak na 30 procent obyvatel) a šíření nemoci pokleslo o celých 75 procent.

K očkování vybízejí úřady i mladé lidi. Například v Tel Avivu dostávali za to, že se půjdou naočkovat, zdarma nealkoholické nápoje.

Reklama

Doporučované